Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bill Clinton a nemzetközi koordinátor Haitin

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 4. 9:06

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a korábban kiszivárgott hírekkel egybevágóan Bill Clinton amerikai exelnököt kérte fel arra szerdán, hogy legyen a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora. Clinton – miután találkozott a főtitkárral – azt mondta: örömmel vállalja a kitüntetett szerepet a helyreállításért teendő erőfeszítésekben.

Az ENSZ – amelynek haiti misszióvezetője és csaknem száz további alkalmazottja meghalt a január 12-i földrengésben – elismerte, hogy a segélyezés a földrengés utáni első napokban nagyon szervezetlen volt, de hozzáteszi, hogy a helyzet napról-napra javul.

Ban különösen arra kérte Clintont, hogy valódi vezető szerepet töltsön be a nemzetközi segélyek koordinálásában, akár elsősegélyről, akár már az újjáépítésről van szó – közölte egy ENSZ-szóvivő.

„Rengeteg jó szándék van az emberekben, soha nem látott mennyiségű segélyanyag és pénz folyik be, a cél pedig az, hogy ezek egymást erősítve adódjanak össze"- tette hozzá a szóvivő.
Ban később újságíróknak elmondta: arra kérte Clintont, hogy február 17-én adjon közre egy újabb segélyfelhívást, hogy az év hátralévő részében is finanszírozni lehessen a humanitárius akciókat. Az ENSZ első felhívása már januárban megjelent, 575 millió dollárról szólt, és péntekig ennek az összegnek a 82 százaléka befolyt.

Clinton nagy tekintélynek és támogatásnak örvend a világszervezetben, egyben jó kapcsolatok fűzik az amerikai kormányzathoz. A kezdetektől aktív szerepet vállalt Haiti megsegítésében; a természeti katasztrófa óta többször az országba látogatott. Barack Obama amerikai elnök kérte fel őt és George W. Bush volt elnököt arra, hogy működjön közre a pénzadományok gyűjtésében.

1595896523