Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Katonák ne avatkozzanak bele a politikába!”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 11. 6:10

Keményen bírálta a katonák beavatkozását a politikába Haszan Khomeini, az Iráni Iszlám Köztársaság alapítójának, Khomeini ajatolláhnak egyik unokája, miután a hadsereg elit erejének, a Forradalmi Gárdának a vezetője egyértelműen a konzervatív erők pártjára ált a márciusi parlamenti választások kampányában.

A vasárnapi iráni lapok szerint egy tekintélyes konzervatív képviselő, Ahmed Tavakoli is bírálta a március 14-i választások előkészületeit, arra figyelmeztetve, hogy a jelöltek tömeges kizárása “baljós következményekkel járhat".

Khomeini imámnak a forradalom első éveiből származó figyelmeztetése, “miszerint a katonáknak nem szabad beavatkozniuk a politikába, fontos gondolat – jelentette ki Haszan Khomeini a Sahrvand című mérsékelt hetilapnak adott interjújában. – Az egyik legfontosabb kritériuma annak, hogy valóban az imám által kijelölt utat követjük-e, éppen az, hogy a katonák jelen vannak-e a politikában vagy sem.

Aki hű akar maradni az imámhoz, annak nagy gondot kell fordítania erre a közvetlenül általa adott iránymutatásra" – fejtette ki a Khomeini unoka, aki általában távol tartja magát a Teheránban zajló politikai vitáktól.

Interjúja azután került a sajtóba, hogy Mohammed Ali Dzsafari, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője alá rendelt Forradalmi Gárda vezetője öt héttel a választások előtt nyíltan a konzervatív erők pártjára állt, miközben a belügyminisztériumtól függő, általában konzervatív többségű választási bizottságok több mint kétezer jelöltet zártak ki a választásokon való részvételből.

Haszan Khomeini egy előző, pénteki nyilatkozatában a jelöltek nagy számban történt kizárását is bírálta.

A kizárt jelöltek között volt a szerdai sajtóbeszámolók szerint Khomeini ajatolláh egy másik unokája, Ali Esragi is. Iránban négy éve, a 2004-es parlamenti választások előtt is tömegesen húzták ki a listákról a reformer jelölteket, ami után a konzervatívok kerültek többségbe az új parlamentben.

“A jelöltek elutasításának mértéke és +minősége+ ezúttal olyan kivételes dimenziókat öltött, hogy az már az iszlám forradalom barátait is nyugtalanítja" – írta Ahmed Tavakoli konzervatív képviselő az iráni sajtóban vasárnap ismertetett nyílt levelében, amelyet a választásokat felügyelő Õrök Tanácsához intézett. A levélben Tavakoli azt állítja, hogy “ennek a helyzetnek az egyik szomorú következményeként csökkenni fog a választási részvétel, de a fejlemény bel- és külföldi viszonylatban is baljós következményekkel járhat".

Tavakoli, aki mellesleg az iráni parlament kutató intézetének vezetője, az utóbbi hónapokban rendszeresen kritizálta Mahmúd Ahmadinezsád elnök kormányának tevékenységét. Egyúttal új, kibővített és széles körű koalíció létrehozását szorgalmazta az (iszlám forradalmi) elvek védelmezőiből, hogy egy zászló alatt tömörítse az elnök politikájával egyet nem értő konzervatív erőket, akiknek – elképzelése szerint – külön listán kellene indulniuk a választásokon.