Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin: „Nem mi kezdtük az új fegyverkezési versenyt”

Szöveg: honvedelem.hu / MR |  2008. február 11. 6:17

“Sajnos új fegyverkezési verseny bontakozik ki a világban. Nem mi kezdtük, de a fejlett országok hatalmas összegeket szánnak erre” – mondta az államtanács és a televízió-kamerák előtt tartott amolyan búcsúbeszédében Vlagyimir Putyin.

A NATO bővül, katonai infrastruktúráját egyre közelebb viszi határainkhoz. Mi felszámoltuk támaszpontjainkat Kubában is, Vietnámban is, és mit kaptunk cserébe: új amerikai támaszpontokat Romániában, Bulgáriában és úgy látszik új rakétavédelmi bázis jön létre Lengyelországban is – mondta Putyin.

Ugyanakkor jelezte: Oroszország nem hagyja agyonfegyverkezni magát, megfelelő választ ad ugyan, de együttműködő, önálló és pragmatikus partner akar lenni a világban, semmiképpen sem készül befelé fordulni.

Putyin elnökségének mérlegét megvonva büszkén jelentette ki: a nyolc éve széteső félben lévő, csődbe ment ország mára a világ gazdaságilag hetedik legerősebb állama és visszatért a nemzetközi porondra.

Országon belül pedig sikerült megtörni az oligarchák uralmát és a külföld befolyását a politikai döntésekre. Ugyanakkor a leköszönő elnök – mintha csak most kezdené ügyködését – egy komplett modernizációs programot vázolt fel – méghozzá egészen 2020-ig. Kijelölt utódja Medvegyev figyelmesen hallgatta. Rezzenéstelen arcán nem látszott, hogy tanácsnak, utasításnak, vagy politikai végrendeletnek tekinti-e Putyin szavait.

CímkékNATOrakéta