Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország megerősíti afganisztáni katonai kontingensét?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 10. 15:29

Németország azt tervezi, hogy mintegy 1000 fővel növeli afganisztáni katonai kontingensének létszámát – értesült szombaton a Der Spiegel.

A tekintélyes hamburgi hírmagazin információi szerint a közép-keleti országban állomásozó Bundeswehr-kontingens létszáma a jelenlegi 3500-ról 4500-ra emelkedne. A tervek között szerepel az is, hogy a nemzetközi biztonsági erő, az ISAF kötelékében békefenntartó szerepet ellátó német katonák tevékenységi területüket az északi tartományokról a nyugati körzetekre is kiterjesztenék.

Az elsősorban az Egyesült Államok által követelt déli szerepvállalásról azonban nincs szó.

A más források által is megerősített információk szerint a tervek között szerepel az is, hogy a jövőben a szükséges parlamenti mandátum nem egy évre, hanem hosszabb időre szólna. A jelenleg érvényben lévő és évről-évre megújított Bundestag-megbízatás alapján mintegy 3500 német katona teljesít békefenntartó szolgálatot Afganisztánban, a kontingens azonban csakis az ország északi részén tevékenykedhet. A NATO – és elsősorban az Egyesült Államok – régóta sürgeti Berlint, hogy a mandátumot a tálibok által erősen ostromlott déli körzetekre is terjessze ki.

Ezt azonban Németország a leghatározottabban elutasította.

A müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó Franz Josef Jung védelmi miniszter német ellenzéki parlamenti képviselők kérdésére nem volt hajlandó kommentálni a Der Spiegel értesülését, de nem cáfolta azt. A berlini védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor közvetve megerősítette, hogy a létszámnöveléssel kapcsolatos megfontolások valósak, cáfolta viszont azt, hogy a kontingens tevékenységi területét a nyugati tartományokra is kiterjesztenék. A kancellári hivatal szóvivője viszont mindent cáfolt, ami megfigyelők szerint teljes zavarra utal.