Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat öltek meg kurd lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 20. 7:29

Kurd gerillák megöltek legalább huszonegy török katonát október 19-én, szerda hajnalban katonai őrposztok elleni rajtaütésekben – közölték török biztonsági forrásból. A támadók – a tájékoztatás szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei – az iraki határ térségében, a Hakkari tartománybeli Cukurca településnél nyitottak tüzet egyidejűleg több rendőrségi és katonai őrhelyre.

Az NTV török kereskedelmi csatorna úgy tudja, 24 katona vesztette életét, és további 18 megsebesült. Ez volt a PKK egyik legnagyobb véráldozattal járó akciója a török állam elleni fegyveres ellenállás 27 éves történetében.

A Dogan Haber hírügynökség szerint Cukurcában félórás tűzharc volt.

A támadássorozat miatt Recep Tayyip Erdogan török kormányfő lemondta kazahsztáni hivatalos látogatását, és lemondták Ahmet Davutoglu külügyminiszter és Mehmet Simsek pénzügyminiszter tervezett külföldi útjait is. A török vezérkari főnök a helyszínre utazott.

A török haderő nem sokkal a kurd fegyveres akciók után behatolt Észak-Irakba – ahol török becslés szerint a PKK kétezer fegyverese rejtőzik a szervezet bázisain -, és hajtóvadászatot indított a feltételezett támadók után.

A PKK – amelyet az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván – 1984 óta küzd Törökország kurdok lakta vidékének nagyobb autonómiájáért. A fegyveres konfliktusban azóta 45 ezren vesztették életüket.