Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humanitárius feladaton a többnemzeti zászlóalj

Szöveg: Bognár Tamás százados |  2011. október 20. 8:36

Az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának állománya – a többnemzeti zászlóalj más alegységeihez hasonlóan – az EUFOR parancsnokának irányítása mellett végzi feladatait. Szeptemberben azonban a zászlóalj egy egészen más típusú kihívással is szembesült: a macedón vezetésű egészségügyi központ tagjai – a helyi viszonyok jó ismerői – kérték az alegység segítségét.

A szarajevói Butmir tábortól húsz kilométerre, Pazaričban működik a régió egyik legnagyobb, mentálisan sérült emberek ápolását végző intézete. A felkérést követően a többnemzeti zászlóalj osztrák parancsnoka, Friedrich Ölböck alezredes, illetve a magyar és török rangidős tisztek tettek látogatást az intézetben. A látottak alapján fogalmazódott meg a zászlóalj vezetésében a gondolat, hogy humanitárius segítségre van szükség.

A többnemzeti alegység katonái egy jótékonysági programot szerveztek, amelynek bevételét az intézmény részére ajánlották fel. Arra is lehetőség volt, hogy használt ruhákat adományozzanak a rászorulóknak. Magyarországról az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett jelentős mennyiségű ruha Szarajevóba. A jótékonysági rendezvényen összegyűjtött adományokat a többnemzeti zászlóalj osztrák, magyar és török képviselői adták át az egészségügyi intézet vezetésének.

Az intézet igazgatója köszönetét fejezte ki az EUFOR teljes állományának, külön kiemelve a többnemzeti zászlóalj segítségét.