Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaolimpikonok (2.)

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 10. 13:35

A londoni nyári olimpián 26 sportág 302 versenyszámában mérik össze képességeiket a világ legjobb sportolói, köztük a magyar csapat hivatásos katona diszkoszvető kiválósága, Kővágó Zoltán százados. Sorozatunk második részében a világháborúk miatt elmaradt olimpiákról, a magyar katonaolimpikonok fénykoráról is olvashatnak részleteket.

1595935532
Az 1912-es, stockholmi olimpián, nagy örömünkre, megszülettek az első katonaolimpikon aranyérmek. Magyarországot 11 sportág 52 versenyszámában 119 férfiversenyző, közöttük 10 hivatásos katona képviselte. Berti László ezredes, Mészáros Ervin százados és Schenker Zoltán ezredes is tagja volt a győztes kardcsapatnak: személyükben tisztelhetjük első hivatásos katona olimpiai bajnokainkat.

(Itt említem meg: sorozatomban a katonasportolók ismert, legmagasabb rendfokozatát használom.)

A stockholmi sikereink hatására itthon „olimpiai lázban élt" szinte mindenki. Az eufóriát csak fokozta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai 1914 elején – a párizsi Sorbonne Egyetemen megtartott ülésükön – 21:7 arányban Budapestnek ítélték oda az 1920-as olimpia rendezésének jogát. Azzal azonban nem számolt senki, hogy nem sokkal ezután, június 28-án Szarajevóban meggyilkolják Ferenc Ferdinánd trónörököst, és ezzel megkezdődik az első világháború. A sors már csak ilyen: éppen az 1916-os berlini játékokon mutatták volna be először a béke jelképeként megalkotott, olimpiai ötkarikás zászlót. Nos, ez az elmaradt olimpia is csak római számával (VI.) és a lehetséges helyszín említésével maradt meg a történelemkönyvekben.

Kutatásaim során, a szerencsés véletlennek köszönhetően, ráleltem egy, az elmaradt játékokat szimbolizáló plakátra is, amelyen „háború árnyékolja be a sport, ezáltal pedig az olimpia eszméjét".

(A cikket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)