Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaorvosok is segítenek Törökországban

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala |  2023. február 8. 14:42

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, február 8-án, szerdán.

torok2

A tárcavezető közösségi oldalán azt írta: „éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból”, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. Mint fogalmazott: a kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Hozzátette: február 8-án délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens.

torok1

A Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban. A beszámolók szerint éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, amely egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Mint arról korábban beszámoltunk: az első magyar mentőcsapatot és a 9 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállította Törökországba.

A mentőcsapattal a helyszínre utazott öt traumatológus katona szakorvos is folyamatosan segít a sérültek ellátásában.

torok3
Kapcsolódó cikkek