Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás átúszás

Rekordszámú nevező az Úszó Erődben

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: honvedelem.hu archív |  2023. július 18. 19:14

A hagyományokhoz híven az Úszó Erőd idén is része lesz július 22-én a 41. Lidl Balaton-átúszás minden bizonnyal népes mezőnyének. A civilek azonban nem csak a vízben találkozhatnak honvédségi egyen-úszósapkát viselő katonákkal és honvédelmi alkalmazottakkal, hanem a déli parton is katonás programok várják őket.

Úszó Erőd (3)

Dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese kérdésünkre elmondta: az előzetes regisztráció alapján rekordot dönthet a huszonkettedik alkalommal rajthoz álló Úszó Erőd, hiszen eddig négyszázan neveztek. Az erőd parancsnoka a tervek szerint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke lesz, aki a tervezett 10 órás rajt előtt rövid eligazítást tart az állománynak. Az Úszó Erőd aztán közösen indul el Révfülöpről, hogy teljesítse az 5,2 kilométeres távot. Aki korábban szeretne érkezni, az reggel nyolc órától regisztrálhat a révfülöpi focipályán, az erőd külön kijelölt bázisán.

Úszó Erőd (2)

„A déli parton az elmúlt évekhez képest bővebb toborzóponttal fogadjuk az érdeklődőket, ugyanis ki lehet majd próbálni különböző szimulátorokat és a lézerlövészetet is. Látható lesz továbbá a különleges Polaris gépjármű és ingyenes életmód tanácsadással is várunk mindenkit. Az Úszó Erőd tagjai pedig a hagyományoknak megfelelően szintén elkülönített honvédségi részen pihenhetnek és ebédelhetnek. Érdekesség, hogy az MH Sportszázad tizenhat katonája – köztük például Hosnyánszky Norbert szakaszvezető, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó és Decker Attila törzsőrmester, világbajnok vízilabdázó – is átússza a Balatont” – mondta dr. Eleki Zoltán ezredes. Hozzátette: a rendkívül összetett rendezvény szervezésében, előkészítésében és lebonyolításában is komoly szerepet vállal a Magyar Honvédség.

A Balaton-átúszás iránt idén is hatalmas az érdeklődés, olyannyira, hogy az úgynevezett „Balaton-áthúzásra” vagyis a tó átevezésére a szervezők már le is zárták az előzetes nevezéseket.

Úszó Erőd (1)