Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás ünnep a sport tiszteletére

Szöveg: Sin Bettina/MTI | Fotó: Rácz Tünde |  2024. április 27. 15:47

A megújult, szolnoki Véső úti Sportközpont átadásán kicsik és nagyok összegyűltek, hogy április 26-án megünnepeljék városuk egyik büszkeségének elkészültét. Egy olyan helyet, ami kilenc sportágnak és több száz sportolónak biztosít nap mint nap helyszínt és eszközöket. Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár ejtőernyősei csodás landolással, az MH Szolnok Légierő Zenekar pedig rendhagyó „gyepshow-val” emelték a nap fényét.

„A sport olyan erényekre tanít, amelyek egész életünk során elkísérhetnek és a legnagyobb küzdelmekben segítenek. Ilyen az alázat, a kitartás, a fegyelem és az együttműködés – mondta nyitóbeszédében Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. Méltatta a város neves sportolóit, az eseményen jelen lévő B. Nagy Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívót és Kanizsa Tivadart, a Szolnoki Dózsa kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóját. Dicsérte a városban zajló sportéletet, a fiatalok lehetőségeit, az ünnepelt intézmény közösséget teremtő erejét. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szerint településük alapstratégiái közé tartozik az egészséges életmódra nevelés. Ebből a városból indult a mindennapos testnevelés is.

A sportközpont hat teljesen különböző projektből épült meg. Megújult, kibővült a B. Nagy Pál Sportcsarnok egy teljesen új vívóteremmel és felújított kosárlabdateremmel. Emellett küzdősport-termet, atlétikai centrumot, rendezvényteret, úszómedencét és fürdőt, valamint szálláshelyeket magában foglaló fejlesztések is megvalósultak. A létesítmény ma több sportág utánpótlás-nevelését szolgálja, miközben az élsportolók is kimagasló körülmények között készülhetnek benne.

w2024.04.26.sportkozpontatadas szolnok.rt (25)

Az ünnepélyes átadó elején az MH Kiss József 86. Helikopterdandár ejtőernyős bemutatója ejtette ámulatba a közönséget: négy ejtőernyős hozta a négy ünnepi zászlót, melyet az elöljárók közösen feszítettek ki a város fiatal és eredményes sportolóival. Ezután az általános iskolás gyerekek élőkép-produkcióját láthattak a jelenlevők. Az MH Légierő Zenekar Szolnok produkciója mosolyt csalt a gyerekek és a felnőttek arcára is. Az egészen egyedi előadás része volt a katonák tánca a Hattyúk tavára, és a Guns N’ Roses Welcome to the jungle feldolgozása fúvós zenekarra. Az elképesztő koreográfia sok vidám percet szerzett a közönségnek.

„Az égiek velünk voltak, nem csak az időjárást, de az ejtőernyősöket illetően is” – nyilatkozta stábunknak Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: nagy öröm számukra, hogy itt volt a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, nagyon sok iskolaigazgató és MÁV-os sportoló. Mint mondta, az egész rendezvényt katonás öltözékbe bújtatták és a Magyar Honvédség együttműködésével szervezték meg. Szolnok számára ez egy nagyon szép ünnepi nap, a sportközpont számításaik szerint naponta 600-700 sportolót fog kiszolgálni a jövőben.