Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli: diákok a vásárhelyi laktanyában

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. április 21. 8:28

A katonai alapismereteket tanuló 23 fős osztály a közelmúltban a BTR–80/A harcjárművel ismerkedett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Ez volt az első alkalom, amikor a laktanyában tartottak oktatást.

1595934629
A Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola (HISZK) Gregus Máté Tagintézményében tavaly szeptember óta működik a KatonaSuli-program. A tantervnek megfelelően ez egy kétéves időszak, s a tanulók közül – jövő év májusában – akár érettségizhetnek is azok, akik ezt vállalják.

A tananyag több különböző területre oszlik. A cél az, hogy a diákok minél jobban megismerkedjenek a katonai élet sajátosságaival. Eddig többnyire az elméleti részeket tanulták, hiszen a téli időszakban egyszerűbb volt a tantermi foglalkozásokat megtartani.

Kiss Attila őrnagy az oktatás felelőseként elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen ez az első osztály, ahol a 11. évfolyamosok szabadon választhatták a katonai alapismeretek tantárgyat. A tanév elején a kezdeti lelkesedés nagy volt, azután a tanmenet sajátosságai miatt ez egy kicsit alábbhagyott – de csak addig, amíg el nem kezdődtek a gyakorlati foglalkozások. Egy 16-18 évesnek sokkal érdekesebb, ha egy technikai eszközzel foglalkozhat, mint az órán a „száraz anyagot" tanulni.

A haditechnikai ismereteken belül most a BTR–80/A harcjármű bemutatására került sor,   technikai adatainak (fegyverzet, motor, alváz) ismertetésével. Nemcsak azt hallhatták, láthatták a diákok, amit technikailag tudni kell, hanem azt is, amit a katonák érdemesnek tartanak tudni róla.

A tantervben elérték azt a fázist, amikor – az elképzelések szerint – a gyakorlótérre tervezett tereptan-foglalkozás és lövészet következik.

1595934629