Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán jelentős összeggel segíti az amerikai csapatok elköltöztetését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 21. 7:44

Japán beleegyezett abba: 2,8 milliárd dollárt fizet az Egyesült Államoknak, hogy mielőbb megkezdődjön az amerikai csapatok átköltöztetése Okinaváról Guam szigetére – közölte április 20-án, pénteken a tokiói nemzetvédelmi minisztérium.

Előző este a felek között megállapodás jött létre Tokióban a védelmi és külügyi illetékesek találkozóján. Ezeken a tárgyalásokon zárták le a megszálló amerikai csapatok kivonásának, illetve átvezénylésének megújított menetrendjét. A végleges dokumentumot a tervek szerint jövő szerdán hozzák nyilvánosságra, Noda Josihiko japán miniszterelnök washingtoni látogatásának küszöbén. Ebben szabályozzák az Okinaván állomásozó mintegy 19 ezer amerikai tengerészgyalogos Guamra és más csendes-óceáni térségekbe történő áthelyezésének módját.

A Japán által adott pénzt az amerikai csapatok Guam szigeti állomásoztatásához szükséges infrastruktúra építésére fordítják.

Az utóbbi hónapokban az amerikai védelmi minisztériumra erős nyomás nehezedett az amerikai kongresszus részéről a költségvetés jelentős csökkentése érdekében. Ezért Washington azt kérte Japántól, hogy különítsen el 4,1 milliárd dollárt az átköltöztetési műveletre, de Tokió ezt az összeget túl magasnak találta. Végül figyelembe véve a gyorsuló inflációra vonatkozó amerikai érveket, beleegyezett, hogy 2,8 milliárd dollárt ad erre a célra.

A 2006-ban kötött kétoldalú megállapodás értelmében 8 ezer amerikai katonát és további 9 ezer családtagot helyeztek volna át Okinaváról Guamra. Az új terv szerint viszont csak 4 ezer katona költözik Guam szigetére, bajtársaikat más térségekben fogják elhelyezni.