Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli: harcos február

Szöveg: Révész Béla |  2012. február 26. 12:27

Februárban is folytatódtak a KatonaSuli-program keretén belül az iskolai honvédelmi szakkörök foglalkozásai a debreceni Kossuth-laktanyában. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítői ebben a hónapban a katonai közelharc alapjait ismertették a diákokkal.

Míg januárban az elméleti ismereteké volt a főszerep, ezúttal a gyakorlati tárgyakkal barátkoztak a régió KatonaSuli-programjában részt vevő iskolák tanulói. Az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonáiból álló oktatási csoport tagjai – Fekete András főhadnagy és Leel-Őssy István őrmester – a laktanya sportcsarnokában mutatták be a katonai közelharc alapjait érintő elemeket.

Fekete főhadnagy elmondta: elsősorban az álló- és a földharc alapjait ismertetik a diákokkal. Előbbinél a küzdőállás felvétele, egyenes ütések, egyszerű kombinációk, míg utóbbinál főleg az esések, tompítások és a leszorítások szerepeltek az anyagban.

A visszajelzés egyértelműen pozitív volt: a tanulók a foglalkozások minden percét kihasználták.

A felderítőtiszt megjegyezte: a szakkör minden résztvevőjének nyomatékosan felhívják a figyelmét: az itt látott és elsajátított alapok nem arra szolgálnak, hogy bárki öncélú „kakaskodásra" használja őket. A bemutató fő feladata az, hogy a harcművészetekben rejlő lehetőségeket, az állóképesség növelésének és a jellem formálásának fontosságát hangsúlyozzák.

A diákokat arra próbálják ösztönözni, hogy – amennyiben kedvet kaptak – keressék a civil klubokat, egyesületeket is, ahol kibontakoztathatják tehetségüket és megalapozhatják továbblépési lehetőségeiket.

A szakkörök résztvevői továbbra is rotációs rendszerben, egymást váltva heti két alkalommal látogatnak a laktanyába.

A márciusi program talán az eddigieknél is nagyobb érdeklődésre tarthat számot: akkor paintball-lövészetet szervez a dandár a diákoknak.