Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskemét: a második nap megnyitója

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde, Nagy Gábor |  2021. augusztus 29. 12:17

Augusztus 29-én, 10 órakor hivatalosan is megkezdődött a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató második napja a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A látogatókat Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte.

0829_megnyitó (5)

A miniszter a nap megnyitóján úgy fogalmazott: a repülőnap és haditechnikai bemutató a szórakozás mellett arra is kiváló alkalmat biztosít, hogy az érdeklődők lássák, hol tart jelenleg a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, milyen célok valósultak meg belőle. „Örülök, hogy itt vannak és érdeklődést mutatnak a honvédelem ügye iránt, mert a mai napon azt láthatják, hogy ez a Magyar Honvédség milyen új, korszerű, modern technikai eszközökkel került felszerelésre, és láthatják, hogy katonáink, akik felesküdtek az ország, az emberek békéjének, biztonságának garantálására, milyen mesterien tudják kezelni ezeket az eszközöket” - mondta.

A tárcavezető rámutatott: erős honvédség nélkül nincs erős Magyarország, ehhez pedig korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett, felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákra van szükség. Mint mondta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában ezért az ember, a katona áll, ezért alakították ki a katonai életpályamodellt, ezért hívják fel folyamatosan a fiatalok figyelmét a katonai hivatásra és ezért dolgozták ki az egyetemi éveik előtt állók számára azt az önkéntes katonai szolgálati rendszert, amelynek során a fiatalok felvételi plusz pontokat szerezhetnek. „Ha úgy gondolják, hogy a haza iránti elkötelezettség, a korszerű felszereltség biztosította lehetőségek mellett ezt a pályát kívánják választani, akkor erre legyen meg a módjuk és lehetőségük” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

0829_megnyitó (8)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy megköszönte a több tízezer érdeklődőnek, hogy kilátogattak a repülőnapra. „Látni fogják, hogy ezek az új eszközök valóban új képességeket jelentenek a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak, a mi dolgunk pedig katonáink kiképzése, hogy profi módon használhassák, alkalmazhassák itthon és külföldön” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

A rendezvény második napjának megnyitóján részt vett Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató vasárnap is a legváltozatosabb és leglátványosabb programokkal várja az érdeklődőket.