Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kedvelik a hallgatók a honvédelmi alapismereteket

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 1. 15:06

A veszprémi Pannon Egyetemen immár harmadik alkalommal kezdődött meg a honvédelmi alapismeretek oktatása – a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem távoktatási kurzusaként. A három kreditpont értékű, választható tantárgy igen nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében.

A kurzus népszerűségét mutatja, hogy ebben a félévben minden eddiginél több, 610
hallgató vette fel. A hallgatók 47 különböző szakon és mind az öt
évfolyamon folytatnak tanulmányokat.
A múlt félévihez képest jelentősen módosult a tananyag: kevesebb, a gyakorlati felkészülés megalapozásához szükséges általános katonai ismeretet tartalmaz, ugyanakkor alaposabb és bővebb ismereteket nyújt a biztonságpolitika, a szövetségi politika kérdéseiről, a honvédelmet és a Magyar Honvédség feladatait meghatározó jogszabályokról.

A tananyagon túl nyolc kötelező és tizenöt ajánlott, az interneten elérhető irodalom feldolgozása is szükséges a sikeres vizsgához.
Az előző két félévben a tantárgyra összesen 805-en jelentkeztek (közöttük 176 lány), sikeresen levizsgázott 501 hallgató. A távoktatási formában történő felkészülést jelenléti vizsga zárta, melyen feladatlapot kellett kitölteni.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a távoktatás hatékony módszer a hallgatók felkészítésében.

A hallgatók visszajelzései, valamint az általuk kitöltött megelégedettségi kérdőív alapján a Honvédelmi alapismeretek nem csak a tantárgy tartalma, hanem az oktatás módszere miatt is népszerű. A hallgatók több mint háromnegyede gondolja úgy, hogy az összes felsőoktatási intézményben választható tantárggyá kellene tenni.