Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyeleti gyertyagyújtás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2021. október 27. 19:31

„Egyetlen nemzet, egyetlen katonája sem született hősnek. Azzá váltak tetteik és cselekedeteik alapján” - hangsúlyozta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára október 27-én, szerdán, Budapesten.

Kegyeleti Gyertyagyújtás (3)

A halottak napja alkalmából, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán rendezett kegyeleti gyertyagyújtáson Szabó István úgy fogalmazott: csendesen, fejet hajtva, nemzetiségtől függetlenül emlékeznünk kell minden katonára, akik életüket adták hazájukért. „A sors úgy hozta, hogy a történelem viharaiban harcolniuk kellett. Hősiesen, bátran és kitartóan küzdöttek együtt és egymás ellen, bármelyik oldalon is álltak. Katonáink közül sokan elestek távol a szülőhazától, idegen földön, egy ügyért, amelyben hittek, amelyben bíztak, legyen az utólag a történelem szemszögéből igaz vagy igaztalan. Őket gyászoljuk ma. A névtelen áldozatokat és önfeláldozó hősöket. Katonákat, akiknek véráldozata árán most békében élhetünk” – tette hozzá.

„Sokan az egyenruha mögött csak a katonát látják, aki számunkra egy erős, hazájáért harcoló férfit jelent. Az egyenruhás katona azonban valakinek a gyermeke, testvére, egy szerető férj vagy egy gondos édesapa. Feladatunk és kötelességünk emlékezni, megemlékezni és fejet hajtani” – emlékeztetett Szabó István.

Kegyeleti Gyertyagyújtás (6)

„Látjuk katonasírjaink halmait és tudjuk, még tízezrek nyugszanak valahol határainkon belül és kívül, gyakran jelöletlen sírokban. Ők azok, akik katonaként nemzetünket szolgálva a legdrágábbat, az életüket áldozták, ők azok, akik szeretteiket és hazájukat életükkel és vérükkel szolgálták. Számuk ismeretlen, tetteik azonban bizonyítanak. Hazánk, Magyarország létezik, népünk pedig a számtalan történelmi sorsforduló véráldozatai ellenére is nemzetté formálódott” – hangsúlyozta a honvédelmi államtitkár.

Szabó István kiemelte azt is, hogy a legnagyobb tettünk, ha hisszük és valljuk, de cselekedeteinkkel is bizonyítjuk: olyan országot és világot akarunk, amelynek fennmaradása nem követel több katonahőst és nincs szüksége további véráldozatokra.

Kegyeleti Gyertyagyújtás (7)

A kegyeleti gyertyagyújtás során Berta Tibor dandártábornok, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség katolikus tábori püspöke, valamint Mészáros László alezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze mondott imát az elhunytak lelki üdvéért.

A megemlékezésen – mások mellett – részt vett dr. Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke és dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, főhadsegéd.