Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4: együttműködés közös cél érdekében

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség és Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 27. 18:35

A V4 magyar elnökség programjának keretében a V4 Tervező Csoport október 26-27-e között tartotta rendszeres ülését, amelynek fő célja a tagországok aktuális védelempolitikai, képességfejlesztési kérdéseinek megtárgyalása, valamint a további együttműködési lehetőségek vizsgálata.

V4_tervezocsoport_kepessegigazgatok (1)

A V4 Tervezői Csoport találkozója után dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke meghívására, első alkalommal találkoztak a V4 képességigazgatók. A hagyományteremtő céllal összehívott ülésen bemutatták a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, annak eddig elért eredményeit, valamint a transzformáció terén javasolt kezdeményezést, amely eredményeként közös tanulmány készül a V4 országokkal a jövő kihívásaira történő hatékonyabb válaszadás lehetőségeiről.

A haderőfejlesztési program eddig elért eredményeinek kézzelfogható bemutatása érdekében a V4 képességigazgatók és a Tervező Csoport tagjai október 27-én ellátogattak Tatára, ahol Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka bemutatta a dandárnál folyamatban lévő haditechnikai és infrastrukturális fejlesztéseket. A parancsnok előadása után statikus bemutató során a résztvevők megtekintették a már beérkezett Leopard 2A4HU harckocsikat, a Gidrán multifunkcionális páncélozott harcjárműveket, az egyéni fegyvereket, valamint az infrastrukturális beruházásokat.

V4_tervezocsoport_kepessegigazgatok (11)

Kérdésünkre válaszolva dr. Sticz László vezérőrnagy elmondta: a Magyar Honvédség képességfejlesztői azon dolgoznak, hogy a hosszú, fáradtságos tervezési folyamat végén valós, alkalmazható képességek jelenjenek meg. Ehhez fontos összehangolni a humán erőforrást, a technikát, az infrastruktúrát és a kiképzéseket. „A mai nap jelentősége, hogy saját szemmel győződjenek meg a V4 országok képviselői arról, hogy amit elterveztünk, az valósággá válik” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Lőrincz Gábor dandártábornok kiemelte: a látogatás fontossága abban rejlik, hogy a V4-es partnerek kapjanak információkat arról, hogy Magyarország hol tart jelenleg és milyen irányba halad a haderőfejlesztési program keretében. „A laktanyalátogatáson egy olyan katonai szervezetet láthattak, ahol már konkrét eredményeket tudunk felmutatni” – mondta a tatai dandár parancsnoka.

V4_tervezocsoport_kepessegigazgatok (21)

A látogatás és a találkozó lezárásaként a képességigazgatók aláírták közös kommünikéjüket, amelyben elkötelezték magukat a rendszeres találkozók megrendezése, a haderőfejlesztési és transzformációs együttműködés erősítése mellett.

Kapcsolódó cikkek