Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4: közös felkészülés, közös eredmények

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség | Fotó: Tóth László |  2021. október 26. 18:03

A V4 magyar elnökség programjának keretében a V4 Tervező Csoport október 26-án, Budapesten tartotta rendszeres ülését, amelynek fő célja a tagországok aktuális védelempolitikai, képességfejlesztési kérdéseinek megtárgyalása, valamint a további együttműködési lehetőségek vizsgálata.

TOT_2159

Az ülés során a résztvevők megvitatták a V4 védelmi tervezési együttműködés keretdokumentumának felülvizsgálatát. A dokumentumba be kell építeni a NATO védelmi tervezési folyamat, valamint az EU képességfejlesztési kezdeményezéseinek aktualitásait, és a V4 országoknak meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek révén közösen fellépve fejleszthetik katonai képességeiket.

A közös katonai képességfejlesztést szolgálja a V4 képességcélok azonosítása, valamint a NATO-ban bevezetett dinamikus célkiosztás hatékonyabb alkalmazása a jövőben. Az aktuális kérdések között a felek megvitatták a NATO politikai iránymutatás és az EU Stratégiai Iránytű képességkosarának kidolgozásában, a NATO védelmi tervezési folyamat felülvizsgálat során történő hatékonyabb együttműködés, érdekegyeztetés lehetőségét.

TOT_2183

A délután folyamán dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke meghívására, első alkalommal találkoztak a V4 képességigazgatók. A hagyományteremtő céllal összehívott ülésen bemutatták a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, annak eddig elért eredményeit, valamint a transzformáció terén javasolt kezdeményezést, amely eredményeként közös tanulmány készül a V4 országokkal a jövő kihívásaira történő hatékonyabb válaszadás lehetőségeiről.

A haderőfejlesztési program bemutatásán túl a képességigazgatók megvitatták milyen potenciális közös képességfejlesztési, beszerzési vagy működés-fenntartási együttműködési lehetőségeket érdemes megvizsgálni a közeljövőben. A megbeszélésen szó esett még a területvédelmi erők együttműködési lehetőségeinek elmélyítéséről, elismerve azt a tényt, hogy minden ország eltérő módon építi fel és tervezi alkalmazni területvédelmi erejét.