Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtudomány és hadművészet

Szöveg: Urbanovics Anna | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. október 27. 18:25

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Doktorandusz Önkormányzata Hadtudomány és hadművészet nemzetközi műhelykonferenciát szervezett október 21-én. A rendezvény célja, hogy a doktoranduszoknak és a kutatóknak lehetőséget biztosítson eredményeinek bemutatására, elsősorban a hadtörténet és a hadművészet területén, de a konferencia tematikája a biztonsági és a katonai műszaki tanulmányok kutatóinak is lehetőséget adott a részvételre.

4_hadtudomany_hadmuveszet_konferencia_2021-2

A rendezvény angol és magyar nyelven zajlott, ösztönözve ezzel az idegen nyelvű előadásokat és a külföldiek részvételét is. A konferenciát hibrid formában rendezték meg, a délelőtti szekciók jelenlétiek voltak, délután pedig online előadásokat láthattak.

A rendezvényt Szenes Zoltán professor emeritus angol nyelven nyitotta meg az eseményt, hangsúlyozva a konferencia nemzetközi jellegét és a remek lehetőséget, elsősorban a doktoranduszok számára, hiszen a konferencia az absztraktköteten kívül publikációs lehetőséget is nyújt az előadóknak. Ezután Padányi József vezérőrnagy, a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője - egyebek mellett - a konferencia újszerűséget emelte ki.

1_hadtudomany_hadmuveszet_konferencia_2021-2

A megnyitót dr. Molnár Anna, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanszékvezetője zárta, aki a programok sokszínűségét méltatta és kitért a biztonsági tanulmányok fontosságára is.

A műhelykonferencia jellegéből adódóan, az előadók létszáma limitált volt, így az előzetes szelekció után harmincöt előadást választott ki a szervezőbizottság. Két magyar és öt angol nyelvű szekcióban folytak az előadások kétórás blokkokban. Az előadások után 30–45 perces vitalehetőség volt biztosítva az előadók és a hallgatóság számára. A műhelykonferencia fő célja megvalósult, hiszen lehetőséget adott a szakmai tapasztalatok cseréjére és arra, hogy kommunikáció alakulhasson ki a kutatásokról. Az előadók sok hasznos javaslatot kaphattak egyrészt a szekcióvezető tanároktól, másrészt a többi előadótól és az érdeklődőktől. Az előadók összetétele igen színes volt: az egyetemen kívül számos más hazai felsőoktatási intézmény magyar és külföldi kutatói is képviseltették magukat a konferencián, például a Pécsi, a Szegedi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Corvinus Egyetem, valamint az online tér lehetőséget adott arra, hogy külföldről is bejelentkezzenek az előadók az eseményre, a többi között a chilei San Sebastian Egyetemről, a perui Cesar Vallejo és a kolumbiai, La Gran Colombia Egyetemről.

3_hadtudomany_hadmuveszet_konferencia_2021-2

A konferencia lehetőséget adott arra, hogy doktoranduszok, kutatók mutassák be tudományos eredményeiket olyan aktuális témákról, mint például a kiberbiztonsági stratégiák a Latin-Amerikában, a humánbiztonság helyzete Kenyában, de a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos témák is megjelentek, valamint a hadtörténet és hadművészet témaköréből számos érdekes előadás hangzott el, úgymint a középkori Skandinávia különleges katonai egységei, vagy a tűzkeresztség megélése az első világháborúban.

2_hadtudomany_hadmuveszet_konferencia_2021-2

Az absztraktkötet ezen a linken érhető el.