Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

,,Állták a sarat” a honvéd járőrök Újdörögdön

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. október 27. 17:15

Felettébb izgalmasra sikerült kialakítani a Magyar Honvédség 2021. évi járőrbajnokság versenyelemeit, amelyet októberben, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezésében bonyolítottak le a Veszprém megyei, újdörögdi gyakorlótéren.

MH43 járőrbajnokság_07

A megmérettetést Czigler Zalán alezredes, az ezred törzsfőnöke, a bajnokság rendezőbizottságának elnöke nyitotta meg.

A katonák komplex harcászati feladatokkal – terepi tájékozódással, lövészettel, természetes és mesterséges akadályelemekkel, valamint híradó eszközök használatával - tarkított versenyen mérhették össze tudásukat.

„A résztvevők úgy helyosztó lövészetben, mint komplex járőrfeladatban, továbbá éjszakai lövészetben is összemérhették erejüket” – hangsúlyozta Sárfi Tamás főhadnagy, a bajnokság rendezőbizottságának titkára. A három részfeladat teljesítési idői összeadódtak, amelyből levonták és hozzáadták az esetlegesen keletkezett várakozási, büntető és jutalomidőket. Az a csapat nyert, amelyiknek az összesített teljesítési ideje a legkevesebb volt.

MH43 járőrbajnokság_17

A versenyzőket tízperces időközökkel indították. A sokoldalú terepen rádiózási feladattal egybekötött, békeműveleti rajszintű lövészetet is teljesítettek, ami az indulási sorrendet jelölte ki. A Cseket-hegyen, egy elképzelt veszélyes anyag szivárgáson kellett átjutniuk. Aki védelem nélkül vonult keresztül a szennyezett területen, azt az ottani erők 15 perc erejéig elkülönítőbe zárták. Itt tájoló és távcső segítségével olvasták le egy megadott irányszögre és távolságra lévő pontra kihelyezett tábla információit.

Előfordult, hogy Transporterbe telepített munkaállomáson nyomtatták ki - előre kiadott lapra - a rádiózási protokoll kiegészítését és volt, hogy mappaszerkezetben elrejtett fájlból ismerték meg a személyiségprofilt. Egy állomáson sötét, denevérlakta labirintusban - adott szövegből, meghatározott kritériumoknak megfelelően – kellett utánanézni a keresett kódnak és irányszöget, valamint távolságot is kerestek egy mászófalon. A feladatok közé romvárosi híradó összeköttetést is beiktattak a szervezők. Egyik helyszínen egy előzetesen megadott profilnak megfelelő személy informálta őket a kimenekítési pontra szállítandó csomag felvételi helyéről. Innen egy 30-40 kilogrammos ládát kellett a csapatoknak egy adott időközönként tovább álló teherautóról - törésponton át - a kimenekítési pontra vinni, ahonnan - a megfelelő protokoll szerinti kimenekítési kérést követően - visszaszállították a járőröket az éjszakai lövészet helyszínére.

MH43 járőrbajnokság_23

A verseny bajnoki trófeáját az MH 25. Klapka György Lövészdandár csapata nyerte el. Második helyen végzett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái állhattak fel.