Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kijelölt utat követve a munka elkezdődött

Szöveg: Tóth Zita százados | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2021. október 27. 15:52

Néhány hete, hogy első magyar tábornokként Kajári Ferenc vezérőrnagy ünnepélyes keretek között átvette a NATO legnagyobb és legrégebbi missziójának, a koszovói NATO erők, azaz a KFOR vezetését. Ez az időszak mozgalmasan és tartalmasan telt az új parancsnok számára.

20211020 COMKFOR_SNR meeting_2

Koszovó legfőbb állami vezetőinél, Vjosa Osmani köztársasági elnöknél, valamint Albin Kurti miniszterelnöknél tett látogatásokon a beszélgetések középpontjában az ország biztonsági helyzete, valamint a jövőbeni együttműködés megerősítése állt. Szó esett - többek között - a különböző kezdeményezésekről, amelyek legfontosabb célja a helyi közösségek támogatása.

A biztonságos környezet megteremtése, valamint a mozgás szabadságának biztosítása a KFOR legfőbb feladatai közé tartozik. Az új KFOR parancsnok megbeszélést folytatott Rrahman Rama altábornaggyal, a Koszovói Biztonsági Erők (KSF) parancsnokával, amely során megegyeztek abban, hogy parancsnoki és vezénylőzászlósi szinten is felveszik és tartják a kapcsolatot a következő egy évben. A térségben jelenleg zajló biztonsági kérdésekről is beszéltek, amik ugyancsak szóba kerültek az Armend Mehaj védelmi miniszternél, valamint az Európai Unió Különleges Megbízottjánál (EUSR), Tomáš Szunyog nagykövetnél tett bemutatkozó látogatásokon.

20211020 COMKFOR & President Vjosa Osmani_1

Kajári vezérőrnagy a látogatások során biztosította tárgyaló partnereit arról, hogy a KFOR huszonhatodik váltása tovább folytatja az elődei által kijelölt utat. A jövőben is cél lesz a misszió által már kivívott értékek, az elismertség, a pártatlanság, valamint a megbízhatóság megőrzése és fenntartása. Az ezekkel kapcsolatos elvárásokat, feladatszabást a rangidős nemzeti képviselők találkozóján is kihirdette.

A kiérkezést követő állománygyűlésen meghatározott iránymutatás alapján a parancsnokot támogató törzs tagjai megteremtették a munkafeltételeket, a többi nemzet katonáival együttműködve átvették és megkezdték feladataikat.

Az első feladatok között szerepel a KFOR műveleti területre vonatkozó műveleti parancs átdolgozása, pontosítása, illetve folyamatosak a látogatások, amelyek megszervezése ebben a nemzetközi környezetben számos kihívást rejt magában.