Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő együttműködés a CEDC és a nyugat-balkáni országok között

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. október 27. 15:09

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) és a nyugat-balkáni országok védelempolitikai igazgatói október 26-án, a horvátországi Trakostyánban (Trakošćan) egyeztettek. A találkozón hazánkat dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A megbeszélés központi témáját a nyugat-balkáni államok Európai Uniós csatlakozása jelentette. A védelempolitikai igazgatók áttekintették a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatának jelenlegi helyzetét és megvitatták az annak előmozdítását szolgáló lehetőségeket. Ennek során egyetértettek abban, hogy a térség mielőbbi EU integrációja mindannyiunk közös érdeke, így bár a folyamat a korábban vártnál több időt vesz igénybe, nem szabad, hogy akár az EU, akár a csatlakozni szándékozó államok integrációs elkötelezettsége lankadjon. Többen is hangsúlyozták, hogy az EU integráció elmaradása esetén a térség könnyen harmadik államok befolyása alá kerülhet, amelyet nem szabad megengednünk.

CEDC_1

Dr. Németh Gergely az ülésen megerősítette, hogy Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitása kiemelt prioritás és ezzel összhangban a régió stabilizációs és integrációs erőfeszítéseit a jövőben is elkötelezetten támogatni fogjuk. Mint elmondta, ennek egyik fontos elemét képezi, hogy október 15-ével egy évre magyar tábornok vette át a NATO koszovói KFOR missziójának parancsnokságát. Hangsúlyozta továbbá, hogy hazánk a régió mellett áll a tömeges illegális migráció, illetve a COVID-19 járvány elleni küzdelemben is. A Nyugat-Balkán európai integrációját az Európai Unió geostratégiai érdekének nevezte és támogatta a csatlakozási folyamat felgyorsítását.

A nyugat-balkáni partnereikkel való tanácskozást követően a CEDC védelempolitikai igazgatók megvitatták a közös biztonság- és védelempolitikai (KBVP) középtávú céljait meghatározó, jelenleg kidolgozás alatt álló EU Stratégiai Iránytűvel kapcsolatos elvárásaikat is. A dokumentum vonatkozásában egyetértettek abban, hogy annak a KBVP számára ambiciózus, ugyanakkor megvalósítható és minél konkrétabb célokat kell meghatároznia, amelyek végrehajtásával növekszik az EU katonai cselekvőképessége.

A Stratégia Iránytű kapcsán a helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk a dokumentum előkészítése során mindenekelőtt annak úgynevezett képességfejlesztési kosarához járult hozzá, mely témában gondolatébresztő dokumentumot is készített és munkaműhelyt is szervezett. Ami az EU partnerségeket illeti, hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent elkövet annak érdekében, hogy az Unió figyelme a Nyugat-Balkán irányában fennmaradjon.

A CEDC és a nyugat-balkáni országok legközelebb idén decemberben, Horvátországban, védelmi miniszteri szinten tanácskoznak.