Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kegyetlen helyettesből lett új vezérré

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 24. 6:46

Az egyik legismertebb tálib parancsnok, Hakimulla Mehszúd személyében új vezetőt választott a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) hetekkel azután, hogy az amerikai és a pakisztáni kormány közölte: egy rakétatámadásban nagy valószínűséggel megölték a tálib fegyveresek eddigi parancsnokát, Baitulla Mehszúdot.

Mint Maulvi Fakir Mohammad, a pakisztáni tálibok ideiglenes vezetője a BBC urdu nyelvű szolgálatának szombaton elmondta, a mozgalom 42 tagú tanácsa azért nevezett ki új vezetőt, mert Baitulla Mehszúd beteg. Magas rangú tálib parancsnokok azt hangoztatják, hogy Baitulla Mehszúd nem halt meg az augusztus 5-i rakétacsapásban, bizonyítékokkal azonban nem szolgáltak arra, hogy még életben van.

A TTP különböző csoportok és törzsi szerveződések laza szövetsége, és a mozgalmon belül pakisztáni kormányzati és titkosszolgálati források szerint elkeseredett harc bontakozott ki a vezetés megszerzéséért. Ez vezethette a parancsnokokat arra, hogy tagadják 35 éves vezetőjük halálát mindaddig, amíg meg nem találják biztos utódját. Maulvi Fakri Mohammad, aki korábban Baitulla Mehszúd jobbkeze volt, szerdán lépett a nyilvánosság elé, bejelentve, hogy ideiglenesen ő veszi át az iszlamista fegyveresek pakisztáni mozgalmának vezetését, amíg a vének tanácsának, a súrának nem sikerül megválasztania az új vezetőt a súlyosan beteg Baitulla saját kérésére. A Baitulla utódjául megválasztott Hakimulla Mehszúd egyike volt a poszt legfőbb várományosainak.

A 28 éves katonai parancsnok három törzsi régiót irányít, és Baitulla legkegyetlenebb helyetteseként vált hírhedtté. A pakisztáni hatóságok neki tulajdonítják az iszlámábádi diplomáciai képviseletekhez intézett fenyegetéseket, s fejére 10 millió rúpia (mintegy 120 ezer dollár) vérdíjat tűztek ki. Az ő embereit vádolják az amerikai haderő és a NATO utánpótlási konvojainak megtámadásával, s ő vállalta a pasavari Pearl Continental szálloda elleni június 9-i pokolgépes merénylet megszervezését, valamint a Srí Lanka-i krikettválogatott ellen idén végrehajtott támadás elkövetését is. Hakimulla volt az is, aki nemrég a pakisztáni városok ellen öngyilkos robbantásokat helyezett kilátásba a hadsereg Szvat-völgyi offenzívájának megtorlásául.