Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keleti szomszédunk is az F-35-össel modernizálná légierejét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. május 3. 10:45

Úgy tűnik, tovább folytatódik Európában a Lockheed Martin sikersorozata az F-35-ös eladások kapcsán, hiszen a közelmúltban jelentették be, hogy Románia is az ötödik generációs típussal modernizálná légierejét.

f-35

A NATO keleti szárnyán Lengyelország (32 darab) már korábban a típus mellett döntött, Románia döntését pedig 2023. április 11-én jelentette be az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa. A román fél egyelőre nem közölt részleteket a mennyiségről és az időzítésről, de a megrendelést először a kormánynak és a parlamentnek kell jóváhagynia. A román légierő vezetői úgy vélik, hogy az új harci repülőgép 2030 előtt nem állna szolgálatba. Helyi források szerint a megrendelés 16-24 gépről szólhat.

Románia érdeklődése az F-35 iránt már egy ideje ismert volt, ezt tavaly Klaus Iohannis államfő is megerősítette, aki egyben a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnöke is. Bukarest már évekkel ezelőtt megkezdte a román légierő modernizálását, amelynek során az utóbbi időszakban 49 darab használt F-16-os vadászbombázót vásároltak (17 Portugáliából és 32 Norvégiából).

Egyes hírforrások szerint az F-35-ösök az Egyesült Államok által nemrégiben modernizált Câmpia Turzii (Aranyosgyéres) légibázison fognak állomásozni. A Câmpia Turzii jelenleg a MiG-21 LanceR-eknek ad otthont, amelyeket hamarosan a Norvégiától beszerzett F-16-osok váltanak fel.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika