Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény és gyors katonai válasz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 5. 10:19

A dél-koreai hadsereg „kemény és gyors” választ fog adni egy esetleges újabb észak-koreai támadásra – jelentette ki szombaton beiktatási beszédében az új dél-koreai védelmi miniszter. Elődjét élesen bírálták, amiért a hadsereg nem adott erősebb választ, amikor Phenjan november 23-án tüzérségi támadást intézett egy dél-koreai sziget ellen.

„Ha Észak-Korea újabb támadást indít dél-koreai területek és emberek ellen, gyors és erős katonai választ kell adnunk, amíg Phenjan meg nem adja magát" – jelentette ki Kim Kvandzsin frissen kinevezett dél-koreai védelmi miniszter. Kim beiktatási beszédében kijelentette: „nem akarunk háborút, de sosem szabad tartanunk tőle".

Kim elődjének azért kellett lemondania, mert széles körben kritizálták Szöul gyengének ítélt válaszát a dél-koreai Jonpjong-sziget elleni, négy halálos áldozatot követelő észak-koreai tüzérségi támadásra. A fegyverszünettel véget ért 1950-1953-as koreai háború óta a november 23-i eset volt az első alkalom, hogy Phenjan civilekre támadt déli szomszédjánál.

Az incidens nagyobb felháborodást okozott délen, mint a dél-koreai hajó márciusi, 46 tengerész halálát okozó elsüllyesztése.

Az új védelmi miniszter első hivatalos útja a Jonpjong-szigetre vezet – közölte a minisztérium szóvivője.

Címkéktüzér