Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény fizikai kihívások rossz időben

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. szeptember 18. 12:57

Már több évtizede tradicionálisan Szentendre ad otthont a Magyar Honvédség Katonai Háromtusa Bajnokságnak. Idén szeptember 16-án és 17-én – a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály szakmai felügyeletével – zajlott le a verseny két helyszínen, a MH Központi Kiképző Bázis izbégi lőterén és a laktanya sportpályáján.

A bajnokságon húsz alakulat csapata vett részt, összesen 162 versenyző indult 3 kategóriában: a két férfi kategóriában korcsoport szerinti megoszlásban (35 év alatt és 35 év felett) és női kategóriában. A rendezvényre ellátogatott a Magyar Honvédségnél korábban sportvezetői beosztásban szolgálatot teljesítő nyugállományú tisztek mintegy 20 fős csoportja.
A kifejezetten katonai mozgásokat igénylő Katonai Háromtusa Bajnokság az egyik legösszetettebb verseny a hadsereg-bajnokságok között, hiszen három versenyszámot foglal magába: a gépkarabély-lövészetet, kézigránát-hajítást és a késleltetett 3000 méteres felszereléses futást.

A szeptember 16-i megnyitón, Izbég lőtéren Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a

1595891440
kiképző bázis parancsnoka köszöntötte a versenyzőket, sportszerű és eredményes versenyzést kívánt a különböző katonai szervezetek csapatainak. Ezt követően kezdetét vette a lövészet, ahol három különböző tüzelési testhelyzetből (fekve, térdelve, állva) lőttek a versenyzők a 200 méterre elhelyezkedő céltáblára. A következő versenyszám a kézigránát-hajítás volt, ahol különböző távolságból, férfiak esetében 25, 30 és 35, nőknek 15, 20 és 25 méterről kellett célba találniuk a rendelkezésükre álló, céltávolságonként 5 gyakorló védő kézigránáttal. Ezt követően a résztvevők távdobásban is bizonyíthatták ügyességüket, az erre kialakított pályán fejenként három kézigránát hajítására volt lehetőség.

A bajnokság másnapján, szeptember 17-én a versenyzőknek nem csupán a fizikai kihívással kellett szembenézniük, hanem a barátságtalan időjárási viszonyokkal is. A hűvös, esős időben megrendezett 3000 méteres felszereléses futás rajtsorrendje az előző nap végrehajtott lövészet és kézigránát-dobás eredményei alapján alakult ki. Ennek lényege, hogy a két versenyszámban elért legtöbb ponttal rendelkező versenyző indult az első helyről, majd a következő a számított értéknek megfelelően. Az egyéni helyezési sorrendet a 3000 méteres felszereléses futás beérkezése, míg a csapat helyezési sorrendet csapatonként a három csapattag három versenyszámban szerzett pontszámának összege határozta meg.

1595891440
Eredmények (csapat):

35 év alatti korcsoport:

I. MH Támogató Dandár

II. MH 25. Klapka György Lövészdandár

III. MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj

35 év feletti korcsoport:

1595891441

I. MH 25. Klapka György Lövészdandár 

II. MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred

III. Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Női kategória:

I. MH 25. Klapka György Lövészdandár

II. MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj

1595891441

III. MH Támogató Dandár 

Összesített helyezések:

I. MH 25. Klapka György Lövészdandár

II. MH Támogató Dandár

III. MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred

Az összesített eredmények alapján a vándorserleget a MH 25. Klapka György Lövészdandár csapata vehette át, emellett számos különdíjjal jutalmazták a legeredményesebb versenyzőket, csapatokat. Gratulálunk teljesítményükhöz!

1595891441
1595891441
 

Fotó: Dr. Varga József,
Papp Nikolett