Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyszerre érkezhet az új és a szezonális influenza

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 18. 12:53

A Magyar Honvédség egészségügyi szakemberei felkészültek a kezdetben sertésinfluenzának nevezett új influenza, a H1N1 vírus nagyszámú megjelenésére, a betegek ellátására és a szövődményes esetek kezelésére – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepidemiológusa.

Az iskolakezdés óta Magyarországon is egyre gyorsabban terjed a sertésinfluenzának nevezetett H1N1 vírus. Több oktatási intézményben szünetel a tanítás, s a nagyobb cégek-gyárak munkásai között is egyre több a fertőzött. A fertőzöttek száma pontosan nem ismert, az viszont tény: Magyarországon eddig egy halálos áldozata van a sertésinfluenzának. Õ krónikus betegként még a nyáron halt bele az influenza szövődményeibe.

„Országszerte folyamatosan terjed a pandémiás influenza vírus a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 2009. szeptember 7-13-a között az országban háromszor annyi beteg (kb. 4 100 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az előző héten. Az előző héthez viszonyítva jelentősen megszaporodott az ÁNTSZ-nek jelentett légúti járványok száma is, melyek közül eddig négy közösségi járványban bizonyították a pandémiás vírus szerepét. 158 esetben történt virológiai vizsgálat, a betegek 30 százaléka influenza A/H1N1v pozitívnak bizonyult. E két tény arra utal, hogy hazánkban is megkezdődött az influenza A/H1N1v vírus folyamatos terjedése a lakosság körében. Ez a magyarázata a szeptember hónapra nem jellemző az influenzaszerű megbetegedések trendjének szokatlan emelkedésének" – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, az „új influenzavírusról szóló megbetegedések magyarországi előfordulásáról szóló információk" címszó alatt.

Új rendelet járvány esetére

1595891439
Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepidemiológusa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: természetesen a honvédség is felkészült az új influenza vírus okozta megbetegedések kezelésére, illetve a megelőzésre is. Jelenleg egy honvédelmi miniszteri utasítás szabályozza, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a járvány megjelenne a laktanyákon belül is. A Magyar Honvédség alakulatainál, és katonai szervezeteinél, illetve a Honvédelmi Minisztériumnál és annak (háttér)intézményeinél ugyanis nem illetékes az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), így az országos tisztifőorvos előírásainak megfelelően kell a járványból adódó feladatokat „leképezni" az MH és a HM alkalmazottaira. Erre szolgál a már említett utasítás, amelyet azonban hamarosan egy kabinetfőnöki intézkedés vált fel. Utóbbi rövid időn belül hatályba lép – tudtuk meg Meglécz doktornőtől.

A járványügyi szakember hozzátette: a Magyar Honvédség felkészült a vírus megjelenésére, a csapat-egészségügyi szolgálatok és a HM Állami Egészségügyi Központ ismerik feladataikat. A honvédelmi tárcát érintő védekezésre a MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központja és az Egészségügyi Szolgálatok – a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően – felkészültek. Mégpedig összhangban a Nemzeti Pandémia Prevenciós Bizottság, Országos Tisztifőorvosi Hivatal és Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tevékenységével. Ráadásul a honvédelmi tárca pandémiás tervének aktualizálása a múlt évben az országban elsőként készült el az ágazati tervek közül, s része lett honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi tervének is.

A pandémia, vagyis a világjárvány deklarálása óta a honvédelmi tárca járványügyi szakemberei folyamatosan nyomon követték a nemzetközi és hazai járványügyi helyzet változását. A járványügyi eseményekről, meghozott és tervezett intézkedésekről rendszeresen tájékoztatták a honvédelmi vezetést, az egészségügyi szolgálatokat, valamint a személyi állományt. Emellett a tárca képviselteti magát a nemzeti influenza pandémia elleni védekezést irányító és felügyelő testületekben is – árulta el Meglécz Katalin alezredes.

Figyelik a vírus terjedését

1595891439
A 27. héttől kezdődően az MH Közegészégügyi és Járványügyi Szolgálatának honvéd-tisztiorvosai, valamint járványügyi szakemberei megerősítették az influenza figyelő és jelentő szolgálat működését. A beérkezett adatok feldolgozásával segítik az ÁNTSZ munkáját. Folyamatosan végzik az egészségügyi szolgálatok felkészítését, továbbképzését. Ellenőrzik és az alakulatok, intézmények járványügyi terveit. Egy-egy bejelentésre kötelezett megbetegedés előfordulásakor helyszíni járványügyi vizsgálatot végeznek, honvéd-tisztiorvosi intézkedésben írják elő a szükséges intézkedéseket, azokat ellenőrzik. A járványfolyamat felszámolása során operatív segítséget fognak nyújtani a csapat-egészségügyi szolgálatoknak, nem csak hazánkban, hanem a missziós területeken is – hangsúlyozta a Magyar Honvédség főepidemiológusa, akitől megtudtuk azt is, hogy az Állami Egészségügyi Központ saját pandémiás tervének megfelelően végzi a kórházi ápolást igénylő influenzás fegyveres erők, testületek és rendvédelmi szervek aktív állományába tartozó betegek ellátását. A katonai szervezeteket ellátó egészségügyi szolgálatok pedig járványügyi terveiket aktualizálják, felkészülnek a betegek fogadására.

A tervek szerint egyébként az influenza-szerű tünetekkel jelentkező, és a laktanyákon kívül lakó betegeket a tünetek jelentkezésétől számított hét napig otthonukban különítik el. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a betegség tünetei otthon jelentkeznek, s az állomány a háziorvosát keresi fel. Ha a betegség tünetei a laktanyákban lakókon jelentkeznek, akkor ebben az esetben a laktanyákon belül kell az elkülönítést végrehajtani, az erre külön kijelölt, helyiségekben.

Meglécz doktornő szerint rendkívül fontos, hogy az emberek mindent megtegyenek a betegség megelőzése érdekében. Ezért minden laktanyában és honvédségi intézménynél felhívják állomány figyelmét a higiénés rendszabályok fokozott betartására. Ezek közül a legfontosabb a gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás, köhögéskor, tüsszentéskor papír zsebkendő használata, valamint a zsúfolt helyen való tartózkodás kerülése.

1595891439
 

Kevesebb fertőzést várnak

S bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott jelentés szerint az új influenzavírus leginkább a 24 évesnél fiatalabb korosztálynál okoz megbetegedést, dr. Meglécz Katalin bízik benne, hogy a katonák jó fizikai állapota miatt, az egyenruhásoknál jóval kevesebb fertőzés történik majd. Hiszen az állomány rendszeresen sportol, így valószínűleg ellenállóbb a fertőzéssel szemben, mint az átlagos állampolgár.

A katona-egészségügyi szakemberek egyébként jelenleg arra számítanak, hogy a betegség a továbbiakban is enyhe lefolyású lesz. Azaz, aki megfertőződik az új influenza vírusával, 3–4 nap alatt meggyógyul. Természetesen, mint minden influenzás megbetegedésnél, az új típusú H1N1 fertőzésnél is előfordulnak komplikációk. Az eddigi adatok szerint a fertőzöttek 15 százalékánál alakult ki valamilyen szövődmény, a leggyakrabban tüdőgyulladás. A szövődményes esetek két százalékában pedig kórházi ellátás is szükséges. Ezek a szövődmények egyébként leginkább a 40–60 éves korosztályt sújtják.

Problémát jelenthet az is – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos alezredes –, hogy két hét múlva a 40. héttől kezdődik a járványügyi szempontból számított influenza szezon, Azaz egyszerre két törzs „támadhatja" majd a lakosságot. S bár a szezonális influenza leginkább a pici gyermekre és az idősebbekre jelent veszélyt, a két járvány miatt az egészségügyi ellátó rendszer túlterheltsége várható.

A katona-egészségügyi szakemberek egyébként a szezonális influenza járványra is fel vannak készülve. Hamarosan kézhez kapják az idei törzs ellen hatásos védőoltásokat, amelyeket az elmúlt években megszokott rend szerint osztanak majd szét a katonák között.

Az új típusú H1N1 vírus elleni vakcináról szólva Meglécz doktornő elmondta: a védőoltás szeptember végén, október első napjaiban kerül forgalomba. Az Egészségügyi Minisztériummal folytatott tárgyalások eredményeképpen Az első gyártás periódusában elkészült oltóanyagból a szükséges teljes mennyiséget a MH rendelkezésére bocsátják. A Magyar Honvédség teljes személyi állománya – mivel a sereg az úgynevezett kritikus infrastruktúrák körébe tartozik – térítésmentesen jut védőoltáshoz, melynek a beadását a MH Dr. Radó Honvéd Egészségügyi Központ fogja megszervezni. A védőoltás az új típusú influenza ellen teljes védettséget biztosít, amely védettség maximum két hét alatt kialakul.

1595891439
 

Az új típusú influenzáról

Mint ismert 2009. áprilisának végén, az amerikai kontinensen egy potenciális pandémiás influenza vírustörzs terjedését jelentette be az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja. A járványt okozó kórokozót egy új, influenza A (H1N1) humán, avián és sertés influenzavírus genetikai állományt is tartalmazó vírustörzzsel azonosították. A WHO a járványügyi folyamatot nyomon követve a pandémiás készültséget a 4. majd, rövidesen az 5. fokozatra emelte. Mivel a járványügyi szakemberek egy új, eddig ismeretlen vírustörzzsel állta szemben, és az egyes padémiáknak a járványügyi tulajdonságai különbözőek a világjárvány kezdeti szakaszában a cél a védekezést megalapozó sajátosságok gyűjtése volt.

Az adatgyűjtés eredményeképpen sikerült megállapítani, hogy a megbetegedés elsősorban a fiatal felnőttek körében terjed, kórházi ellátásra leginkább a 0–4 éves, illetve az 5–24 éves korosztály szorul, halálos áldozatait pedig leginkább a krónikus betegek közül szedi. Ugyancsak kiderült, hogy a szezonális influenzában leginkább veszélyeztetett 60 év feletti korosztály rendelkezik valamilyen szintű immunitással a betegség ellen.

A járvány több kontinensre történő kiterjedésének következményeként a WHO június 11-én a pandémiás készültséget a legmagasabb, 6. fokozatúra emelte. Ezek után nemzetközi ajánlásoknak megfelelően az egészségügyi erőforrásokat már nem a járvány terjedésének lassítására, hanem előrehaladásának követésére és a betegek megfelelő színvonalú egészségügyi ellátására kell összpontosítani.

A legfrissebb adatokról általában egymásnak ellentmondó adatok látnak napvilágot a sajtóban. Az azonban egybehangzó, hogy az egész világon már több mint 2800 halálesetet tulajdonítanak az új influenzának. Kanadában eddig 73-an, az Egyesült Államokban közel 500-an, Brazíliában pedig 900-an haltak bele a szövődményekbe.

1595891439