Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény üzenetek Washingtonból Teheránnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 6. 13:05

Washington a politikai foglyok szabadon engedésére szólította pénteken Iránt, és elítélte azt, hogy egy teheráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy húszéves iráni diák halálos ítéletét. Az amerikai külügyi szóvivő leszögezte pénteken, hogy a teheráni hatalomnak szabadon kell engednie az összes, börtönben sínylődő politikai elítéltet.

“Amennyiben az iráni kormány azt akarja, hogy tisztelettel viszonyuljon hozzá a nemzetközi közösség, köteles tiszteletben tartani polgárai alapvető jogait és szabadságjogait" – tette hozzá.

A szóvivő szerint Washingtont “nagy aggodalommal" töltik el azok a hírek, hogy egy teheráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta Mohammed-Amín Valian húszéves iráni diák halálos ítéletét.

Crowley szerint a fiatal férfit azért tartóztatták le, mert kövekkel dobálózott a tavaly december 27-én lezajlott tüntetéseken. “Ezt az aránytalan büntetést elítélendőnek tartjuk, és szorgalmazzuk (a diák) azonnali szabadon bocsátását" – mondta a szóvivő.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen. Mohammed-Amín Valiant, aki Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson, azon a címen ítélték el, hogy “Isten ellensége" (mohareb), az állam biztonsága ellen cselekedett, és sértegette az ország vezetőit.

Címkékjog