Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keményvonalast nevezett ki Netanjahu

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 10. 9:15

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy nyugdíjas tábornokot, keményvonalas politikust nevezett ki szerdán nemzetbiztonsági tanácsadójává, aki kétségeit hangoztatja afelől, hogy erő alkalmazása nélkül meg lehet-e akadályozni Iránt saját atomfegyver kifejlesztésében.

A 62 éves Jaakov Amidror, aki Uzi Arad eddigi tanácsadó helyébe lép, nagy tapasztalattal rendelkezik a hadsereg, stratégia és biztonság területén – közölte az izraeli miniszterelnök hivatala.

A nyugalmazott tábornok 1967-ben ejtőernyősként kezdte katonai pályafutását, majd egyebek között a katonai titkosszolgálatnál dolgozott. Az utóbbi időben saját rovata volt a Jiszráél Hajóm című jobboldali napilapban, amelynek tulajdonosa Netanjahu közeli jó barátja.

A tanácsadói kinevezést még jóvá kell hagynia a kormánynak és egy személyügyi bizottságnak.

Amidror decemberben egy, az iráni fenyegetéssel foglalkozó washingtoni konferencián azt mondta, hogy véleménye szerint csaknem lehetetlen katonai erő nélkül megállítani Iránt. Hozzátette, hogy mindazonáltal addig nem szabad ehhez folyamodni, „amíg 100 százalékig vagy még ennél is nagyobb mértékben nem vagyunk meggyőződve arról, hogy nincs más alternatíva".