Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az életed múlhat rajta …”

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados |  2011. március 10. 8:47

A Combat Service School (CSS) magyar mentorcsoport alapfeladata nem a logisztikai biztosítást, ellátást, hanem a kiképzéssel és mentorálással kapcsolatos teendőket foglalja magába. Egészen egyszerűen fogalmazva kiképezni az afgán „logisztikai szakállományt”.

1595915424
A feladat végrehajtására való felkészülés során sem szabad megfelejtkezni a biztonságról. A mentor csoport sikeres missziós célfelkészítés érdekében a Force Protection eljárásokban jártas, illetve Afganisztánban szerzett missziós tapasztalattal rendelkező katonák igyekeztek átadni tudásukat kiutazásra készülő társaiknak azon a felkészítésen, amelyet a közelmúltban rendeztek Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál.

A felkészítés során elméleti és gyakorlati foglalkozások váltották egymást, ezzel is biztosítva a fogások tökéletes elsajátításának lehetőségét. Az elméleti felkészítés illetve gyakorlati felkészülést Énekes Ede hadnagy, Tőzsér János főtörzsőrmester illetve Csizmadia Gyula főtörzsőrmester valamint Lányi Tamás törzsőrmester mindannyian Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj tapasztalt katonái.

A gyakorlati felkészülés „életszerű játék" volt, hiszen a feladat meghatározásától, parancshirdetéstől egészen a ténykedést követő utolsó jelentésig gyakoroltak mindent. A jelentések – ahogy majd a külszolgálat idején is – angol nyelven történtek, míg az egymás közötti kommunikáció magyarul illetve a mindenki által ismert kézjelekkel zajlott. Minden feladat végrehajtást értékelés követett mindkét csoportnál. A gyakorlati foglalkozások végére már mind a 16 kiutazás előtt álló katona felkészülten, fegyelmezetten hajtotta végre a rá rótt feladatot.

1595915425

 Fotó: a szerző felvételei