Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködésre szólították fel Iránt a nagyhatalmak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 10. 8:11

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre szólították fel Iránt a nagyhatalmak szerdán, miközben az Egyesült Államok ismét arra figyelmeztetett, hogy az iráni atomprogram katonai vetületei mindinkább „nyilvánvalóak”.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagját és Németországot tömörítő csoport az atomenergia-ügynökség Bécsben ülésező kormányzótanácsának átadott közös közleményben hangsúlyozta, hogy a decemberi genfi és a januári isztambuli tárgyalások kudarcának dacára a párbeszéd lehetősége továbbra is nyitott Irán számára. Ugyanakkor egyértelműen kifejtették: Iránnak el kell köteleznie magát a lényegi tárgyalások mellett, hogy megtalálják a diplomáciai megoldást a hosszú ideje húzódó válságra.

A hatok csoportja két év óta először fordult közös közleménnyel a kormányzótanácshoz. Egységük demonstrálásával fokozni akarják a nyomást Iránra, amely kitartóan ismételgeti, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat – energiatermelést – szolgál.

A kormányzótanács hétfőn kezdődött ülését megnyitva Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója kijelentette: néhány új információ fényében nem tartja kizártnak, hogy Irán vitatott atomprogramja katonai célú. „Nem mondjuk, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, de aggódunk, és tisztázni akarjuk a kérdést" – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy az utóbbi időszakban nem tapasztalt előrelépést a nukleáris vitában.

Amano Jukija még egy február végi bizalmas jelentésben nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy Irán titokban olyan nukleáris tevékenységet folytathat, amelynek egyik célja az atomtöltethez szükséges hasadó anyag előállítása, a másik pedig közvetlenül a megfelelő fegyverek létrehozása.

Glyn Davies, az Egyesült Államok NAÜ-höz akkreditált nagykövete egyetértett a főigazgatóval. Rámutatott, hogy az iráni atomprogram „mindinkább nyilvánvaló katonai vetületei", ideértve az atomrobbanófej kifejlesztésére irányuló iráni törekvéseket, fokozzák az aggodalmakat. Az amerikai diplomata közölte, hogy az ügynökség kormányzótanácsa szankciókkal sújthatja Iránt, ha továbbra is akadályozza a NAÜ vizsgálatát.

Az Európai Unió nevében a soros elnök Magyarország képviselője komoly nyugtalanságát fejezte ki amiatt, ahogyan Teherán viszonyul az atomprogramjának katonai oldalát feszegető információkhoz.

Ali Asgár Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete szerdán arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió ismét kétségbe vonja az iráni atomprogram kizárólagosan békés jellegét, de bizonyítékokat nem terjeszt elő. Hangsúlyozta, hogy Irán kész további tárgyalásokra a hatok csoportjával, de nem hajlandó lemondani az urándúsításról.

Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy Irán titokban igyekszik megteremteni az atomfegyverek létrehozásához szükséges tudományos, technikai és ipari kapacitásokat. Robert Einhorn, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója mindazonáltal nem hiszi, hogy Irán a közeljövőre tervezi a „nukleáris áttörés" megkísérlését.

A fegyverzetellenőrzési kérdésekkel foglalkozó szakértő egy washingtoni agytröszt ülésén szerdán kifejtette, hogy a „nukleáris áttörés" megkísérlése politikai döntés kérdése. Tekintettel azonban jelenlegi urándúsítási technológiájának nem túl hatékony jellegére, szerinte nem sok értelme lenne annak, ha Irán már most ilyen döntést hozna.

Az amerikai hírszerző szolgálatok legutóbbi nyilvános, még 2007-es jelentése szerint Irán 2003-ban felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával. Amerikai tisztségviselők idén februárban arról beszéltek, hogy Irán vezetői megosztottak a katonai célú atomprogram fejlesztésének kérdésében. Az azonban nem derült ki nyilatkozataikból, hogy ez a 2007-es megállapítások felülvizsgálatát és eltörlését jelenti-e.