Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a „Csirkeszárnyak” program Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. március 10. 7:39

A napokban megtartotta éves beszámolóját a MATASZ Veszprém Megyei Szervezete, ahol értékelték az elmúlt év feladatainak a végrehajtását és meghatározták a 2011-es év tevékenységének a fő irányait. Az idei év célkitűzéseiben kiemelt helyet kapott a fiatalokkal való foglalkozás és a hagyományőrzés.

A vezetés által összeállított beszámolót Juhász János nyugállományú alezredes, a MATASZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke ismertette. A beszámolójában az elnök elmondta: szervezet tagjai az elmúlt év során több mint ötvenkét országos és megyei rendezvényen képviselték Veszprém megye tartalékosait. Több önálló rendezvényük is volt, amelyek elsősorban a hagyományápolást, a múlt emlékei előtti tisztelgést szolgálták. Kiemelte: az elmúlt év egyik legjelentősebb eredménye az, hogy a megyei szervezet ma már önálló honlappal rendelkezik. Ez lehetővé teszi azt, hogy a honvédelem iránt érdeklődők betekintést nyerhessenek programjainkba és információhoz juthassanak a szervezetükről.

Az elnök a helyi feladatok közül kiemelten foglalkozott a Balatonfűzfőn évente megrendezendő doni megemlékezésekkel, valamint a Rab Mária forrásnál végzett munkákkal. A szervezet kapcsolatairól elmondta: a hazai civil kapcsolatok mellett jelenleg négy külföldi, osztrák és német tartalékos szervezettel vannak napi együttműködésben.
Juhász János a beszámolója végén ismertette a február végén megtartott országos küldöttértekezlet legfontosabb megállapításait és az ott elfogadott feladatokat.

A 2011 évi feladatokkal kapcsolatban elmondta: Veszprémben hamarosan beindítják a „Csirkeszárnyak" elnevezésű, repüléselméleti szakkört. A szervezők a HEMO-ban megrendezendő foglalkozásokra a repülés iránt érdeklődő gyerekeket várják. Jelenleg folyik az a gyűjtő munka, amely során a szemléltető anyagokat szedik össze. 

A megyei elnök beszámolóját kiegészítette Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ országos elnökhelyettese is. Beszédében a fiatalokkal való foglalkozás fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. Hangsúlyozta: a szervezeteiknek a jövő szempontjából az utánpótlás kérdése nagyon fontos, de ez a munka a honvédség egészének is az érdeke. Napjainkban az utánpótlást csak a fiatalokat érdeklő rendezvények sokaságával, a honvédelem fontosságának a bemutatásával érhetik el. Az ilyen törekvésekre nagyon sok jó példa van az ország más megyéiben. Az anyagiakkal kapcsolatban elmondta: egyre inkább a pályázati pénzekkel kell a rendezvények finanszírozását biztosítani. Ehhez a MATASZ-on belül több lehetőség is van, amit a kuratóriumokba delegált tagokon keresztül mindenki megismerhet.

A rendezvény végén Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész javaslatot tett egy, a fiatalokat „megmozgató" új rendezvény megszervezésére. Az egynapos programon a térség általános iskoláinak tanulói versenyezhetnének és a résztvevők itt ismerkedhetnének meg a honvédelem feladataival és a katonai kiképzés nehézségeivel. Az első három helyezett csapatnak a hagyományos „Hősök Napja" ünnepségen adnának át az érmeket és az okleveleket. A rendezvényt hagyományteremtő céllal, az önkormányzatokkal együttműködve szerveznék meg.

 
 

 
 Fotó: A szerző felvételei