Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kényes amerikai-kínai incidens a tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 10. 8:02

Az amerikai kormány hivatalosan tiltakozott hétfőn a kínai hatóságoknál amiatt, hogy kínai hadihajók “zaklatták” az amerikai haditengerészet fegyvertelen kutató járművét az ázsiai vizeken.

A Pentagon közlése szerint vasárnap egy kínai hírszerző hajó és négy kísérő hajó veszélyesen megközelítette az Impeccable nevű fegyvertelen amerikai hajót, amely civil személyzettel oceanográfiai kutatásokat folytatott a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizeken. Az eset a Hainan-szigettől 120 kilométerre délre történt.

– Elvárjuk, hogy a kínai hajók viselkedjenek felelősségteljesen, és tartózkodjanak a provokatív tevékenységtől, amely ütközéshez vezethet a tengeren, veszélyeztetve a hajókat és a tengerészek életét – mondta az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A Pentagon úgy fogalmazott: az öt kínai hajó veszélyesen közel manőverezett az amerikai járműhöz, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy zaklassa azt. Két kínai hajó 16 méternyi közelségbe került hozzá. A kínai hajókon álló emberek kínai zászlókat lobogtattak, és távozásra szólították fel az amerikai haditengerészet hajóját.

Az Impeccable (Feddhetetlen) vizet locsolt tűzoltó tömlőiből az egyik közelítő hajóra “védekezésképpen", hogy elhajtsa. Az erős vízsugár ellenére a kínai hajó, fedélzetén alsónadrágra vetkőzött legénységgel, 8 méterre közelítette meg az amerikai kutató hajót. Az Impeccable rádión jelezte a kínaiaknak, hogy elhagyja a térséget, de a zaklató hajók közül kettő ezután közvetlenül az amerikai hajó elé fordult, vészleállásra kényszerítve azt. A kínaiak állítólag fadarabokat hajítottak a vízbe az Impeccable elé.

Kína – amely szinte az egész Dél-kínai-tengert saját felségvizének tekinti – egyelőre nem válaszolt a Pentagon tiltakozására. Amerikai hajók és repülők rendszeresen megfordulnak a térségben, de korábban ilyen incidensre nem került sor.