Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“A tartalékosokra szükség van”

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 10. 7:54

Budapesten ülésezett a Magyar Tartalékosok Szövetségének éves küldöttértekezlete. A küldöttek meghallgatták az országos vezetőség beszámolóját a 2008. évben végzett munkáról és elfogadták a szövetség 2009. évi programját. Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagytól, a MATASZ elnökétől, a szövetség munkájáról érdeklődött a honvedelem.hu.

A közelmúltban volt a szövetség soros küldöttértekezlete. Az elkövetkezendő időszakban milyen célkitűzéseket állított az elnökség a szervezetek elé?

1595884813
A küldöttértekezleten került felolvasásra a honvéd vezérkar főnökének a levele, amelyben megerősíti, hogy szükség van a tartalékos katonai szövetségre és az országra kiterjedő szervezeteire. Idézni szeretnék egy gondolatot ebből a levélből: "Hazánk fegyveres védelméért érzett felelősségben a Magyar Honvédség mellett osztozik a Magyar Tartalékosok Szövetsége azzal, hogy szervezi és összefogja a volt hivatásos, szerződéses és sorkatonákat, valamint az önkéntes tartalékosokat és a potenciális hadköteles személyeket." A jövőben is számítanak a MATASZ tevékenységére a honvédség és a NATO további népszerűsítésében, a hagyományápolásban, de ezek mellett központi kérdésként kell kezelni a toborzó munka folytatását. Ezt a munkát kiemelten kell kezelni ott, ahol az országos átlagnál nagyobb a munkanélküliség. Konkrétan Borsod – Szabolcs – Hajdú megyékben fogjuk tevékenységünket erősíteni. A honvédelmi miniszter úr az elmúlt évben fogalmazta meg, hogy el kell kezdeni az önkéntes tartalékos rendszer kiépítését és ebben számít a MATASZ munkájára. A miniszter úr négyezer önkéntes tartalékos kiképzését, felkészítését és folyamatos rendszerben tartását látja szükségesnek. Erre építettük fel a 2009. évi feladatainkat is. A honvéd vezérkarral közösen újra szervezzük a tartalékos rendszert, de egyben ennek új tartalmat is kívánunk adni. Megtörtént az öt párti egyeztetés, a pártok támogatják a szervezet felállítását, most folyik az a szakértői munka, amely megteremtheti a felállításhoz szükséges törvényi háttereket.

1595884814
Mik lennének a feladataik és hol kapnának felkészítést?

Úgy gondoljuk, hogy a kiképzésüket a már meglévő katonai bázisokon lehet végrehajtani. Jelenleg a szentendrei kiképző központ rendelkezik olyan felszereltséggel és a kiképzéshez nélkülözhetetlen bázisokkal – lőtér, vezetési pálya stb. –  ahol ezek a felkészítések megvalósíthatók. De csak gondoljunk az ehhez szükséges logisztikára, ruházati ellátásra, elszállásolásra, étkeztetésre, szállításra, mind olyan erőforrásokat igényel, amivel ez a központ, a honvéd vezérkar támogatása mellett rendelkezik. Mi elsősorban azt tudjuk felvállalni, hogy a megyei, városi szervezeteink ennek a rendszernek a népszerűsítését végzik, valamint segítik a konkrét toborzói munkát, ezen kívül összekötő szerepet játszanának a vezérkar és a szervezetbe jelentkezők között.

Az önkéntes tartalékosok a feladataikban a csapatok igényeihez kapcsolódnának. Tudjuk, hogy egyes alakulatoknál a szerződéses katonákból jelentős hiány van. Az állomány leterheltségét fokozza még az is, hogy a missziókba kimenők

1595884814
tovább növelik a hiányzó katonák számát. Többek között ezeket a hiányokat lehetne a tartalékosokkal pótolni. Konkrétabban az éves programunkban ezt mi a következőképpen fogalmaztuk meg: a tartalékos állományunk részt vehet az MH igénye alapján behívások, bevonultatások segítésében, egészségügyi szolgálat ellátásában, objektumok őrzésében, logisztikai központokban végezhető feladatokban, a befogadó nemzeti támogató tevékenységben, útvonalak biztosításában, szükség esetén a kiképzési feladatokban és a missziós szolgálat ellátásában. Ezeken kívül képesek lehetnek a katasztrófák elleni védekezésre, illetve a felszámolási feladatok végrehajtására. Sajnálatos az, hogy a tartalékos rendszert az elmúlt években felszámolták, de most vissza kell hozni, hogy legyen egy tartaléka a hadseregnek. Az önkéntes tartalékos rendszer felépítéséhez folyamatos kapcsolatot tartunk a csapatokkal, gyűjtjük az észrevételeiket, de tapasztalatokat vesszünk át a külföldi hadseregektől is, akiknél ez a rendszer már régóta jól működik. A rendszer kialakítása, fenntartása és működtetése a szövetségünk faladata. E feladatban a fő célcsoportunk a középiskolások, valamint a felsőoktatásban tanuló fiúk és leányok. A különböző szintű vezetési szervezetekben is nagyon hiányoznak a fiatalok. Olyan, a honvédelem iránt elkötelezett fiatalokat szeretnénk a szervezetek vezetésébe behozni, akik új gondolataikkal segítenének a rendszer fejlődését. Nemrégiben adtunk ki egy kiadványt, ami az önkéntes tartalékos katonaságról szól, annak feladatairól és szükségességéről. Nem szabad azonban lemondanunk az idősebb tagjainkról sem, mert nekik vannak olyan több évtizedes tapasztalataik, amelyek a kiképzés és felkészítés tervezésében jól hasznosíthatók. Biztos, hogy a kiképzési tervek elkészítésénél igényelni fogjuk az ő segítségüket is.

A szövetség a 2009. évi programjában nagyon sok feladatot tűzött maga elé. Egy civil szervezetet legjobban a programjain keresztül lehet megítélni. Ám a jelenlegi gazdasági helyzetben mi a realitás arra, hogy mindezek megvalósuljanak?

Az élet majd hozza, hogy ezekből mit leszünk képesek megvalósítani. Arra törekszünk, hogy a végrehajtás száz százalék legyen. A MATASZ  működő szervezetekkel van jelen minden megyében. A szervezeteket elnökségek vezetik és ezt a feladatot a tagjaink társadalmi munkában végzik. Nagyon nehéz olyan embereket beszervezni a szervezetekbe, akik aktívan dolgoznak. A mai világ sok tekintetben a pénzről szól és sokan vállalnak munkát a nyugdíj mellett, ami nem teszi lehetővé a társadalmi munka felvállalását. Csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni azokról a tagjainkról, akik fáradtságot nem kímélve, anyagi áldozatot is képesek hozni azért, hogy részt vegyen olyan rendezvényen, mint a Doni Emléktúra… vagy Mátészalkáról felutaznak Budapestre, hogy egy haditornán, vagy egy sportversenyen képviseljék a tartalékos szervezetüket.

1595884814
 

A programokból látszik, hogy nagyon sok területen megjelenünk. Ott vagyunk a tudományos munkában, külön csoportunk van erre, akik rendszeresen szerveznek az önkéntes tartalékos katonai rendszerrel foglalkozó elméleti konferenciákat. Ezek az elméleti konferenciák biztosítják többek között azt, hogy a tartalékos kérdés integrálódjon a nemzeti védelmi stratégiába. Hadműveleti felkészítéseket tartunk. Részt veszünk a katonai sportversenyeken és ahol lehetőségünk van lövészeteket, egyéb eseményeket szervezünk. Együttműködést alakítottunk ki a katasztrófavédelemmel, így például a tiszai árvíznél tagjainkból közel negyvenen segítették a védekezést.

De ettől jóval többet segíthetünk az embereken akkor, ha feltöltjük a szervezetet több olyan önkéntes tartalékossal, akik rövid időn belül, felkészülten mozgósíthatók.