Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képviselőjelölteket raboltak el Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 17. 13:42

Összesen 19 embert, köztük egy képviselőjelöltet és egy másik jelölt tíz munkatársát, valamint a választásokat szervező és megfigyelő testület nyolc tagját rabolták el tálibok péntek hajnalban – közölték az afgán hatóságok. Egyes korábbi híradások két képviselő elrablásáról szóltak.

Afganisztánban most szombaton lesznek a parlamenti választások, amelyeken 2447 jelölt fog megküzdeni a 249 képviselői helyért. A tálibok a héten bejelentették, hogy mindent – beleértve jelöltek meggyilkolását is – megtesznek a választások megzavarásáért, és bojkottra szólították fel a lakosságot.

Az elrabolt emberek közül 18-at az északnyugati Bádgesz tartományban fogtak el, egy tálibok által ellenőrzött körzetben.

Ezzel egy időben az ország másik felén, Kabultól keletre elraboltak egy képviselőt, ezt a tálibok egyik szóvivője, Zabihulla Mudzsahid is megerősítette.

„Minden utat, amely a választási irodák felé vezet, meg fogunk támadni, a biztonsági erők és a választási bizottság munkatársai kiemelt célpontjaink lesznek" – mondta nyilatkozatában a szóvivő. A választási kampányt már eddig is erőszak és a képviselők megfélelmítése kísérte, legkevesebb hármat közülük megöltek, és számos támadást hajtottak végre híveik ellen az elmúlt hetekben.

CímkékAfganisztán