Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

Négy magyar katona is abban a temetőben nyugszik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 6. 17:38

Több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg Jeruzsálemben a Cijón-hegyi protestáns temetőben vallásos zsidókra jellemző öltözékű fiatalok újévkor - jelentette rendőrségi beszámolók alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet, január 4-én, szerdán.

Január elsején két, hagyománykövető vallásos zsidókra jellemzően pajeszes, fejükön kapedlit viselő fiatal ledöntött és megrongált számos keresztény sírt Jeruzsálem óvárosánál, a Cijón-hegyen lévő protestáns temetőben. A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is.

Ebben a temetőben temettek el négy, az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével a Szentföldre került magyar katonát is.

A helyi biztonsági kamera felvétele szerint szándékosan tettek kárt a kiszemelt, feltűnő keresztény jegyekkel, például nagy kereszttel díszített sírokban újév reggelén.

A kárt 99 ezer 700 dollárra becsülik. Az izraeli rendőrség nyomozást indított a vandálok kézre kerítésére. Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le.