Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keserű végjáték - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. április 17. 12:40

Nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1943 tavaszán térhetett haza a keleti hadszíntérről az előző év folyamán a Donhoz vezényelt, majd az ott vívott harcokban a jelentős veszteségek ellenére is példaértékű helytállást tanúsító magyar 2. hadsereg.

MH_2023_4_borító

Az 1943. januári 12-én bekövetkezett szovjet áttörés után folyamatosan hátráló magyar seregtestek újjászervezési területét – többszöri módosítás után – a Dnyeper folyótól nyugatra jelölték ki. Az utasítás 1943. március 5-én érkezett a német Közép Hadseregcsoporttól, melynek alárendeltségébe február 17-től tartozott a 2. hadsereg. Öt nappal később, március 10-én az állomány azt is megtudta, hogy egyetlen – két hadosztályt magában foglaló – hadtestet állítanak fel, amely megkapja a 2. hadsereg összes megmaradt fegyverzetét és felszerelését. A döntés értelmében a nélkülözhető alakulatokat az elhelyezési körlet déli részére telepítik, majd onnan a hátországba szállítják.

A magyar 2. hadsereg maradványainak legyengült, agyonfagyott, éhező katonái március végéig jutottak el a végleges újjászervezési területre. A VII. és a III. hadtestbe tartozó alakulatok Kijevtől vasúti szállítással, a IV. hadtest csapatai pedig gyalogmenetben érték el a Dnyeperen túli vidéket.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 14-én, pénteken megjelent számában!