Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Késlekedik a felújítás

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 20. 10:32

Az eredeti tervekhez képest három hónapos késés mutatkozik azon Mi-171S típusú katonai-szállító helikopterek felújításánál, amelyeket az Afganisztánban állomásozó cseh erők támogatására kívánnak küldeni az év második felében.

A modernizációs munkákat a cseh Letecké opravny Male¹ice légijármű javító üzem végzi, amelynek igazgatója elmondta, hogy a munkálatok március végéig elhúzódnak.

A cseh hadsereg vezérkari főnöke, Vlastimil Picek tábornok nem kívánta kommentálni a modernizáció késését, annyit azonban megjegyzett, hogy a LOM számára még rendelkezésre áll némi idő a feladatok befejezésére.

A cseh légierő az orosz adósság ellentételezéseként kapott 10 darab Mi-35 típusú harci- és 16 darab Mi-171S típusú közepes katonai-szállító helikoptert. A 26 darab helikopter utolsó példányait 2006-ban vette át a cseh fél.

Az előzetes tervek szerint a Mi-171 típusú helikopterek modernizációs munkáinak 2008 decemberében kellett volna befejeződniük, azonban erre a dátumra csak egy géppel készültek el. A második helikopter munkálatai januárban zárultak, és még három Mi-171S van a LOM műhelyében.

Jelen pillanatban a cseh védelmi minisztérium még nem tudja megmondani a helikopterek Afganisztánba történő küldésének pontos dátumát, azonban nem hivatalos információk szerint az alegység – három helikopter és 110 főnyi személyzet – októberben kezdi meg feladatainak végrehajtását az ISAF kötelékében.