Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jeges konvoj

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. február 20. 15:24

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái különlegesek. Nem csak azért, mert minden nap azt teszik, amit mások csak az akciófilmekben látnak, de sokszor olyan körülményeknek örülnek, amin az átlagember csak bosszankodik.

Február harmadik hetében minden gépkocsivezető kétszer is meggondolta, hogy mikor üljön autóba. A leesett nagy mennyiségű hó, az erős fagy nagyon megnehezítette a közlekedést.
A tatai katonák csak mosolyogtak. „Az időjárás a katona barátja." Még ebben az esetben is. Hiszen akkor jó a kiképzés, ha kemény, és minden elképzelhető esetre felkészíti a katonát.

A héten dandár a gépjárművezetői a rendszeres felkészítés keretében több vezetési gyakorlatot hajtottak végre. Ezek között szerepelt a hosszú távú vezetés is.
A kiképzési feladaton mintegy 40 gumikerekes haditechnikai eszköz, köztük BTR-80 páncélozott szállító harcjárművek, BRDM páncéltörő rakétakomplexum, terepjáró teher- és személygépkocsi vett részt. A járművezetők az osztályos fokozatuk megszerzéséhez, illetve megvédéséhez nélkülözhetetlen gyakorlat alatt közel 120 kilométert vezettek a fagyott utakon nem csak nappal, hanem éjszaka is.

Az embert és eszközt egyaránt próbára tevő körülmények nem könnyítették a feladatot, de a katonák különlegessége többek között ebben is megmutatkozik. Végrehajtja a kapott parancsot fagyban és hőségben egyaránt.

1595884220
 

1595884220
 

Fotó: Pogrányi Zoltán