Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Télen a vegyi szennyezés is veszélyesebb

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 20. 20:32

A Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj a várpalotai lőtéren tartotta soron következő vegyivédelmi rendszergyakorlatát. Az alakulatnál egy évben két ilyen gyakorlat kerül levezetésre. A téli alkalmak esetében a katonáknak a feladatok nehézsége mellett az időjárással is meg kell küzdeniük.

Szombati Zoltán mérnök ezredes, zászlóaljparancsnok tájékoztatta a sajtó képviselőit a rendszergyakorlatról és a látottakról. A rendszergyakorlatot több hónapos elméleti felkészülés előzte meg, ahol az alakulat katonái a vegyivédelem elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkoztak. Az elméleti képzéseket zárják a rendszergyakorlatok. Ezek két hét időtartamúak: az első hetet a laktanya gyakorlóterén hajtották végre, ahol a feltételek adottak az elméletben megtanultak begyakorlására. A katonákat itt készítik fel a gyakorlótéren történő tevékenységre, a vegyivédelmi felderítésre, a figyelőőrsök telepítésére, a mintavétel végrehajtására, az ismert és az ismeretlen vegyi anyagok azonosítására, az időjárást figyelő eszközök szakszerű elhelyezésére. Lehetőség van még a mentesítések begyakorlására, a személyi és technikai mentesítő helyek telepítési szabályainak az elsajátítására. A laktanyai héten a gyakorlások több mint harminc százalékát éjszakai körülmények között hajtották végre, mert a fontosabb szakmai feladatokat az állománynak éjszaka is el kell tudni végeznie. A zászlóaljnál szolgálók számára ezek a rendszergyakorlatok nagy jelentőséggel bírnak, mert elősegítik, hogy rutinosan, a legkisebb hiba nélkül tudják ellátni a munkájukat.

1595884220
 

A téli és a nyári hónapokban megtartásra kerülő gyakorlatok között több lényegi eltérés is van. A téli időszakban a levegőbe kerülő vegyi anyag nehezen illan el és ezért nagy töménységben van jelen a föld felszíne felett, viszonylag kis magasságban. Ezért is veszélyesebb a téli vegyi szennyezés, mert a védő- és technikai eszközökön ilyenkor nagyobb mennyiségű szennyeződés rakódik le. Ezekben az esetekben természetesen a mentesítés is nagyobb odafigyelést igényel és tovább is tart. Két részletben lehet télen a mentesítést végrehajtani: első lépésben a szennyezett hótól és sártól kell a harcjárművet megtisztítani, majd azt követően még egy mentesítéssel tudják csak az eredeti állapotot elérni. Mentesítő anyagból is dupla adagot kell felhasználni.

A gyakorlat során a zászlóalj katonái munka közben mutatták be azt a felderítő járművet, ami a zászlóaljnál van csapatpróbán. A vegyi sugárfelderítő BTR járőrözés közben észleli a vegyileg, illetve biológiailag fertőzött terepszakaszt. A felderítők a járműbe telepített műszereikkel meghatározzák a fertőzés mértékét és típusát és a további elemzésekhez a fertőzött talajból és a növényekről mintát vesznek. Ebben a járműben már egy miniatűr biológiai labor is működik, amit bioszenzorként is emlegetnek, amelyik néhány percen belül az öt legfőbb biológiai fegyver azonosítására képes. A járműben rendszeresített számítógépekkel és adattovábbító eszközökkel a felderített adatokat gyorsan el tudják juttatni az értékelő központokba. A veszélyes anyag környezetbe történő kijuttatását a gyakorlatokon csak imitálják, éles vegyi anyagokat soha nem használhatnak. A VSBTR használatának a tapasztalatait hamarosan összegezni fogják, konzultálnak a gyártókkal, ugyanis a szakembereik javaslatokat tehetnek a változtatásokra és ezt követően indulhat meg a berendezések sorozatgyártása. A műszereket a NATO műveleti területein is használni szeretnének.

1595884221
 

A gyakorlótéren más katonai feladatokra is felkészítik a katonáikat. A következő bemutatóhelyen a terepre kitelepült mentesítő állomást és személyzetét kis erejű földi támadás érte. A mentesítő csoport állománya egy harcjármű megerősítéssel megállította a támadókat és gyors ellentámadással igyekezett visszaverni a támadó csoportot. A támadók a túlerővel szemben végül feladták a harcot és visszavonultak.

A táborhoz vezető úton a parancsnok már a gyakorlat tapasztalatairól kérdezte a beosztottakat. A tapasztalatok alapján már a jövő héten megkezdik a nyári rendszergyakorlat előkészítését.

1595884221
1595884221
1595884221
1595884221