Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boszniai horvát háborús bűnösöket ítéltek el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 21. 10:11

Háborús és emberiesség elleni bűnökért súlyos börtönbüntetést szabott ki pénteken a háborús bűnök ügyeiben eljáró boszniai törvényszék négy volt boszniai horvát katonára.

Marko Radicot 25, Dragan Sunjicot 21, Damir Brekalót 20, Mirko Vracevicet pedig 14 évi szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék muzulmán polgári személyek ellen elkövetett bűneikért. Radic a horvát erők egyik dandárjának parancsnoka volt a boszniai háborúban (1992-95), Sunjic pedig a helyettese.

Az ítélet szerint a vádlottak 1993 júliusa és 1994 márciusa között részt vettek muzulmán civilek megkínzásában és tizenhat civil megölésében a Mostarhoz közeli rodoci és vojnói fogolytáborban.

Részük volt továbbá hetven mostari nő, gyermek és idős ember fogolytáborba hurcolásában. Többrendbeli nemi erőszakban is bűnösöknek találta őket a bíróság. A boszniai horvátok és muzulmánok, noha szövetségesek voltak a boszniai szerb erők elleni harcokban, egymás ellen is háborúztak tizenegy hónapon át 1993-ban és 1994-ben. Harcaik Mostarra és környékére, valamint Bosznia középső részére összpontosultak. A háború mintegy százezer emberéletet követelt, és hozzávetőleg kétmillió embert kényszerített otthonának elhagyására a 3,8 milliós Boszniában.