Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai nem az izraeli tervre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 21. 10:19

Elítélte pénteken az Európai Unió elnöksége azt az izraeli tervet, hogy újabb zsidó települést létesítsenek Ciszjordániában, Adam település közelében.

Az EU felszólítja Izraelt, hogy sürgősen vizsgálja felül a település
megépítésére vonatkozó tervet, mert egy ilyen település létrehozása a
nemzetközi jog megsértését jelentené. A Jordán folyó nyugati partját – Ciszjordániát – Izrael az 1967-es háborúban szállta meg.A rendkívül lassan és sok visszalépés mellett haladó izraeli-palesztin megbékélési folyamatban idővel kikristályosodott olyan megoldási séma, hogy Ciszjordánia, valamint a Gázai övezet területén jöhet majd létre az önálló palesztin állam.

Az előbbi területet a mérsékeltebb Palesztin Nemzeti Hatóság, az utóbbit a radikális és iszlamista Hamász szervezet uralja.

Az EU-elnökség most felhívta a figyelmet arra, hogy az új zsidó telep létrehozásának gondolata “szembe megy" a megbékélési “útitervvel", ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Izrael a palesztinokkal és a nemzetközi közösséggel szemben az annapolisi tárgyalásokon vállalt.

Az unió értesülései szerint Izrael 2008-ban a szóban forgó területeken 748 állandó és 509 mobil épületet emelt.

A telepek létrehozása – szögezte le az unió – a közel-keleti béke jelentős akadályát képezi, aláássa a békés megoldásra törekvő arab partnerek erőfeszítéseit, és megkérdőjelezi Izrael elkötelezettségének komolyságát. Ez az elkötelezettség arról szól, hogy a “két állam elve" alapján történjen a rendezés, vagyis hogy életképes palesztin állam jöhessen létre.