Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kész tárgyalni a FARC

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 11. 11:27

Kolumbia legerősebb szélsőbaloldali gerillaszervezete, a FARC kész a párbeszédre az ország elnökével, Juan Manuel Santossal – jelentette be január 9-én, hétfőn a szervezet új vezetője.

Timoleón Jiménez – mozgalmi nevén Timochenko – a szervezet honlapján hozta nyilvánosságra közleményét, amely szerint „vannak olyan ügyek", amelyek esetében a szervezet érdekelt a párbeszéd folytatásában. Szerinte tárgyalni kell a privatizációról, a deregulációról, a kereskedelem és a beruházások teljes szabadságáról, a környezetrombolásról, illetve a piacgazdaságról és a katonapolitikáról.

A szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű csoport, Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos volt, városokat támadott meg, és kénye-kedve szerint rabolt el embereket.

Álvaro Uribe elnök 2002-es hatalomra kerülése után az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: a dzsungelekbe és az ország hegyvidékére űzte őket, s számuk ezalatt nyolcezerre csökkent.

Timochenko novemberben vette át a szervezet vezetését, miután korábbi vezetője, Guillermo Sáenz – mozgalmi nevén Alfonso Cano – életét vesztette egy bombázásban.