Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisza zászlóalj: átadták a vezető nemzeti szerepkört

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. január 11. 11:54

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese január 11-én, szerdán ünnepélyes keretek között adta át a magyar–román–szlovák–ukrán „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti szerepkörét dr. Dan Ghica-Radu altábornagynak, a Román Hadsereg vezérkarfőnök-helyettesének Budapesten, a Hadik Szállóban.

1595929851
A rendezvényen először jelentések hangzottak el: egyebek mellett értékelték a Szőke Lavina 2011. gyakorlatot – a „Tisza" zászlóalj tavalyi legnagyobb megmozdulását –, illetve szó esett az idei feladatokról is.

Ezt követően írták alá a vezető nemzeti szerepkör átadásáról szóló jegyzőkönyvet. A dokumentumot a két vezérkarfőnök-helyettes látta el kézjegyével, majd Orosz Zoltán altábornagy az elkövetkező egy évre átadta román kollégájának a többnemzeti zászlóalj – a négy nemzet lobogójával díszített – plakettjét.

Orosz tábornok az eseményt megelőzően a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Magyarország politikai és katonai vezetése prioritásként kezeli a honvédség részvételét a katasztrófák megelőzésében és azok következményeinek felszámolásában. Ezért is került sor annak idején a „Tisza" Többnemzeti Műszaki Zászlóalj létrehozására.

Csaknem napra pontosan tíz éve, 2002. január 18-án, Budapesten írták alá azt a kormányközi megállapodást, mely négy ország – Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna – nemzetközi együttműködését teszi lehetővé a Tisza közös vízgyűjtőjében kialakuló árvizek elleni védekezés során. A dokumentumban foglaltak szerint az egyes modulalegységek létszáma nemzetenként legfeljebb 200 fő lehet, melynek alapján napjainkban a többnemzetű zászlóalj létszáma 703 fő.

1595929851
A Hajdúhadházon települő magyar modulszázad az elmúlt években hatékonyan segédkezett a hazai árvízvédelmi munkálatok során. Az alegység komoly képességekkel vett részt a 2006-os tiszai rekordárvíz, a 2010-es, északi-borsodi régiót érintő árvíz, illetve a
vörösiszap-katasztrófa elhárítási munkáiban.

Hazánk a soros EU-elnöksége alatt, 2011-ben mint vezető nemzet kiemelten kezelte a többnemzeti zászlóalj tevékenységét: a honvédség számítógéppel támogatott törzsvezetési, valamint valós gyakorlatot hajtott végre, a tagnemzetek alegységeinek bevonásával.

A zászlóalj vezető nemzeti szerepét rotációs rendszerben látják el a tagországok, mégpedig az angol ábécé szerint, így 2003-ban Magyarország, 2004-ben Románia, 2005-ben Szlovákia, 2006-ban Ukrajna töltötte be a vezető nemzeti feladatokat, majd
2007-től újrakezdték a rotációt. Ennek megfelelően Magyarország 2011 februárjában vette át Ukrajnától a vezető nemzeti feladatokat.

A hazánkban tartózkodó román katonai delegáció a szerdai átadás-átvételi aláírást követően az újpesti hadikikötőbe látogatott, ahol az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred technikai eszközeivel és tevékenységével ismerkedett meg.

1595929851
1595929851
 
1595929851
 

 Fotó: Rácz Tünde