Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készenlétben - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. szeptember 12. 18:11

A magyar haderő harc- és reagálóképességének növelése érdekében nagyobb intenzitású felkészítéssorozat vette kezdetét a közelmúltban. Ennek keretei között került sor a Magyar Honvédség összhaderőnemi, különleges műveleti gyakorlatának végrehajtására.

MH_2022_9

Az augusztus végén, szeptember elején tartott, előre nem tervezett, nagy láthatóságú különleges műveleti gyakorlat mintegy 300 katona részvételével zajlott. A komplex, összhaderőnemi, tehát a szárazföldi alakulatokat és a légierő egységeit egyaránt felvonultató megmérettetés a honvédség harc- és reagálóképességének növelését volt hivatott támogatni és ellenőrizni. A haderő készenlétének fokozását még a nyár folyamán rendelte el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A kiképzési foglalkozás kiemelt céljai között szerepelt a különleges műveleti és a hagyományos erők integrációjának fejlesztése, illetve komplex gyakoroltatása realisztikus környezetben, magas műveleti tempó mellett. A képességek bemutatása során a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei is jól szerepeltek. A gyakorlótéren – többek között – Polaris MRZR–4 ultrakönnyű taktikai terepjárók és HMMWV páncélozott gépjárművek manővereztek, a légteret pedig a nemrégiben rendszeresített H145M, valamint a már évtizedek óta megbízhatóan teljesítő Mi–17-es és Mi–24-es helikopterek uralták.

A megmérettetés sajtónapján jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A tárcavezető elmondta: a szomszédunkban háború dúl, déli határaink mentén pedig folyamatosan növekedik az illegális határátlépési kísérletet elkövetők száma. Mint fogalmazott, ez két olyan biztonsági kockázat, amelyre reagálni kell, amelyet nem nézhetünk tétlenül. Hozzátette: a kormány ebben a megváltozott helyzetben minden segítséget és támogatást megad a Magyar Honvédségnek – eszközök, anyagiak és erkölcsiek tekintetében egyaránt. Mindezek fontos elemeként 2022. szeptember elsejétől kezdődően átlagosan 26 százalékos illetményemelést kapnak a katonák.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án megjelenő számában!