Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készül az amerikai haditengerészet új vadász-bombázója

Szöveg: JETfly |  2008. március 21. 11:13

A Lockheed Martin F-35 Lightning II típusú vadászgépeinek haditengerészeti változata előreláthatólag a jövő év folyamán fogja végrehajtani első repülését. Az elmúlt évtizedben a mérnökök folyamatosan fejlesztették az új, ötödik generációs stealth gépet, mely a haditengerészet első, ilyen képességű típusa lesz.

Az F-35-ösök legalább 11 országban fognak szolgálatot teljesíteni, ami alapján a Lightning II értékesítése lesz a világ eddigi legsikeresebb vadászrepülőgép üzlete. Az amerikai fegyveres erők az előzetes tervek alapján 2010-ben kapják meg az első F-35-ös, ötödik generációs stealth vadászgépeket. Az első tesztrepülőgép 35 próbarepülést hajtott végre és minden elvárást teljesített.

Összesen 2581 darab F-35-ös gyártását tervezik, melyek többek között az amerikai és a brit fegyveres erőknél, illetve feltehetően Izraelben és Hollandiában, valamint Törökországban teljesítenek majd szolgálatot. Az F-35-ös háromféle változatban (A , B és C) készül. A Lightning II-es többek között az amerikai tengerészgyalogság AV-8B és F/A-18 típusú repülőgépeit, az USAF A-10-eseit és F-16-osait, az amerikai haditengerészet F/A-18-asait valamint a Királyi Légierő Harrierjeit fogja leváltani.