Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország fejleszti és teszteli ballisztikus csapásmérő rakétáit

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 21. 11:09

Az elmúlt négy évben Oroszország sok időt és energiát szentelt a ballisztikus rakéták fejlesztésére és tesztelésére. Ennek következtében egyre több rakéta került bevethető állapotba, azonban a szükséges tesztelések száma is jelentősen megnövekedett, továbbá a technikai személyzet kiképzésére is nagy hangsúlyt fektettek.

Statisztikai adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de bizonyítható, hogy az 1990-es évek elején szinte teljes egészében megszűntek a rakétatesztelések, melyek csak nyolc éve indultak újra.
A stratégiai rakétaerők költségvetése is megérezte az 1990-es évek eseményeit. Mivel a stratégiai ballisztikus rakéták nukleáris harci résszel vannak felszerelve speciális karbantartási munkálatokat igényelnek. Sok esetben hiányoztak a hozzáértő mérnökök, akik elvégezték volna a szükséges javításokat, és a drága pótalkatrészek sem álltak mindig rendelkezésre.

Ez a kaotikus állapot ért véget négy évvel ezelőtt. Mindezek ellenére még beletelik néhány évbe, amíg Oroszország ICBM rakétáit újra megfelelő készültségbe állítják.

A stratégiai ballisztikus rakéták korszerűsítésével az oroszok nagy lépést tesznek afelé, hogy visszaszerezzék korábbi szuperhatalmi pozíciójukat.