Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubilál a közös zászlóalj

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 21. 10:48

Tíz évvel ezelőtt, 1998. március 20-án Magyar Köztársaság és Románia kormánya Budapesten megállapodott egy magas fokú készenlétben álló, operatív, közös békefenntartó zászlóalj léthozásáról. A jubileumot Aradon ünnepelték meg a két hadsereg képviselői.

A március 20-i, aradi ünnepségen részt vett Benkő Tibor vezérőrnagy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kovács József dandártábornok a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Farkas Imre ezredes a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, dr. Teodor Frunzetti altábornagy a Román Szárazföldi Vezérkar főnöke, Mircea Savu vezérőrnagy, a 4. “Constantin Prezan marsall" Területvédelmi Hadtest parancsnoka, dr. Alexandru Rus dandártábornok a 81. gépesített lövész dandár parancsnoka, Horvát Levente az Arad Megyei Közgyűlés képviselője, Gheorghe Falca Arad Város polgármestere, valamint Kisvári Tamás alezuredes, hazánk bukaresti védelmi-, katonai-, és légügyi attaséja.

1595874348
Benkő Tibor vezérőrnagy beszédében hangsúlyozta: az összhaderőnemi parancsnokság és a Bocskai dandár is kiemelt feladatként kezeli a közös zászlóalj munkáját. A román és a magyar katonák az elmúlt tíz év alatt a közös tevékenységük szakszerű és biztonságos elvégzéséhez elsajátították azokat az ismereteket, gyakorlati fogásokat, melyek birtokában biztonsággal mozoghatnak, dolgozhatnak a hadműveleti területen.
MH ÖHP parancsnokhelyettese megköszönte mindkét nemzet katonáinak az eddigi kiváló és eredményes munkát, melyet az elmúlt évek nemzetközi és közös gyakorlatain is bizonyítottak, külön kiemelve a közös zászlóalj eddigi parancsnokainak a siker érdekében végzett tevékenységét.

Dr. Teodor Frunzetti altábornagy utalt a kialakult nemzetközi helyzetre, amely szükségessé teszi a hasonlóan jól felkészített zászlóaljak további képzését, gyakoroltatását. Köszönetét fejezte ki a tervezői munkacsoport valamennyi tagjának az eddig elvégzett munkájáért.

1595874348