Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két afgán női jogvédő hollétéről követel információt a táliboktól az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 23. 18:12

Az ENSZ felszólította január 22-én az Afganisztánt uraló tálibokat, hogy adjanak információt két női jogvédő aktivista hollétéről, akiket feltehetőleg elraboltak néhány nappal ezelőtt kabuli házukból.

Az ENSZ Afganisztáni Segítő Missziója (UNAMA) azt gyanítja, hogy Tamana Zarjábi Parjanit és Parvana Ibrahimhelt a tálibok rabolták el szerda éjjel. Azóta a közösségi médiában kering egy felkavaró videofelvétel, amelyen Parjani segítséget kér, miközben magukat a tálib hírszerzés embereinek mondó férfiak kopogtatnak az ajtaján. Utána megszakadt vele minden kapcsolat. Ibrahimhel ugyanazon az éjszakán tűnt el. Mindkettőről ismert, hogy rendszeresen tiltakoztak a tálib hatalom ellen az iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülése óta. A tálibok tagadják, hogy őrizetbe vették volna a két nőt, állításuk szerint a videofelvétel hamis – közölte az UNAMA.

A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a tálibok hatalomra kerülésük óta számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek korlátozzák a nők és a lányok jogait, sőt, ha tüntettek ezek ellen, akkor a demonstrálókat őrizetbe vették, megverték, fenyegették. Arról is keringenek információk, hogy egyes nők végleg eltűnnek, meggyilkolják őket, és ezért senkit nem vonnak felelősségre.