Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-francia védelempolitikai igazgatói egyeztetés Párizsban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. január 23. 17:15

Az európai védelem jövője és aktuális védelempolitikai kérdések, továbbá a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei álltak a magyar-francia védelempolitikai igazgatók párizsi találkozójának fókuszában.

Magyar-francia_védelempolitikai_ig (1)

Luc de Rancourt altábornagy, a francia fegyveres erők védelmi minisztériuma, stratégiai és nemzetközi kapcsolatok főigazgatóságának főigazgató-helyettese (védelempolitikai igazgató) meghívására, dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára január 21-én egynapos látogatásra érkezett Párizsba.

A két ország közötti stratégiai dialógus erősítésének érdekében a francia és magyar védelempolitikai igazgatói szintű találkozókra 2019 óta éves rendszereséggel kerül sor, azonban a mostani találkozónak különösen kiemelt hangsúlyt adott többek között az, hogy 2022. január 1-től Franciaország látja el az Európai Unió tanácsának soros elnöki feladatait.

Az európai védelem és egy a közvetlen szomszédságában cselekvőképesebb EU és az ezt elősegítő kezdeményezések támogatása, hangsúlyos elem mind a két ország védelempolitikájában. Az EU tanácsának soros elnökségét betöltő Franciaországnak is kiemelt érdeke az európai védelem 5-10 éves stratégiai céljait meghatározó Stratégiai Iránytű márciusi tanácsi elfogadása, amelyet hazánk is támogat. A dokumentumban meghatározott célok kialakításához Magyarország is aktívan - fontos, különösképpen a képességfejlesztést érintő kérdésekben benyújtott javaslataival - járult hozzá.

Magyar-francia_védelempolitikai_ig (3)

Mindezeken felül a találkozó témái között szerepelt az egyre feszültebbé váló orosz-ukrán, orosz-NATO viszony, az iraki szerepevállalás fenntartása, Franciaország száheli térségben alkalmazott stratégiája, valamint a tervezett magyar szerepvállalás a francia vezetésű Takuba alkalmi harci kötelék tevékenységében.

A stratégiai szolidaritás jegyében a felek kiemelték, hogy Magyarország a parlament felhatalmazása alapján tervezi a Takuba műveletben történő részvételt, Franciaország pedig támogatja a magyar biztonság szempontjából kulcsfontosságú Nyugat-Balkán stabilizációját. Ennek egyik eleme a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet francia megerősítése.

A tárgyalások margóján aláírásra került a magyar-francia kétoldalú együttműködési terv, amely alapján tovább folytatódik az elmúlt években nagy mértékben megerősödött együttműködés.